Linkovi

Viber prekida poslovne odnose sa Facebook-om


FILE - A photo taken July 4, 2019, in Nantes, France, shows logos of the U.S.-based social media platform Facebook.
FILE - A photo taken July 4, 2019, in Nantes, France, shows logos of the U.S.-based social media platform Facebook.

Kompanija Rakuten Viber, jedna od vodećih aplikacija za razmjenu poruka i besplatnu komunikaciju na svijetu, objavila je 25. juna da prekida sve poslovne odnose sa Fejsbukom (Facebook), prenosi RSE.

"Zloupotreba korisničkih podataka i nemogućnost suprotstavljanja nasilničkoj retorici Fejsbuka prešli su svaku mjeru, zbog čega Viber preduzima odgovarajuće mjere poput obustave zakupa reklamnog prostora i uklanjanja svih dodirnih tačaka sa svoje platforme kako bi zaštitio više od milijardu svojih korisnika", navodi kompanija u saopštenju.

Aplikacija će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit ("Prekinite mržnju radi profita") koji ima za cilj bojkot Facebook-a, istakli su u Viberu.

Viber je apelovao na kompanije koje se reklamiraju na Facebooku da obustave zakup reklamnog prostora na toj društvenoj mreži tokom jula, "kao odgovor na izostanak konkretnih mjera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje".

Globalni generalni direktor Vibera Djamel Agaua izjavio je da Facebook nastavlja sa praksom pogrešne interpretacije svoje uloge u savremenom svijetu.

Viber je još u srijedu povukao sve reklame sa Facebookai Instagrama, a sa ovom odlukom počeo je proces uklanjanja svih FB tehnologija sa aplikacije Viber.

Akcija će biti okončana do početka jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, naveo je u saopštenju Viber.

F acebookje u jeku protesta zbog ubistva Džordža Flojda (George Floyd) odbio da ukloni poruku predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump), koju je prethodno zabranio Twitter. Nakon pritiska javnosti i zaposlenih, Facebook je osudio rasnu nejednakost u SAD.

XS
SM
MD
LG