Linkovi

Više od pola miliona radnih mjesta popunjeno u oktobru u SAD


ARHIVA - Oglas za zapošljavanje u Arlington Heightsu, u Illinoisu (Foto: AP/Nam Y. Huh)
ARHIVA - Oglas za zapošljavanje u Arlington Heightsu, u Illinoisu (Foto: AP/Nam Y. Huh)

Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama se u oktobru povećalo više od očekivanog, nakon što su problemi izavani naglim rastom zaraženih od Covida 19 tokom ljetnjih mjeseci počeli da popuštaju.

To je dodatni dokaz da se ekonomska aktivnost intenzivira na početku četvrtog kvartala, ocjenjuje agencija Reuters.

Prošlog mjeseca je broj radnih mjesta, van poljoprivrede, povećan za 531.000, saopštio je u petak Sekretarijat za rad u pomno praćenom izvještaju o zapošljavanju. Revidirani su i podaci za septembar kada je otvoreno 312.000 radnih mjesta umjesto 194.000 kako je prvobitno saopšteno.

Međutim, problemi sa nedostatkom radnika su i dalje prisutni, čak i poslije isticanja vladine pomoći za nezaposlene početkom septembra i povratka đaka u učionice.

Izvještaj o radu, uz povećanje povjerenja potrošača i aktivnosti u sektoru usluga pokazuje povoljniju sliku ekonomije, nakon što su delta soj koronavirusa i nestašice proizvoda suzbili rast u trećem kvartalu, na najsporiji tempo za više od godinu.

Stopa nezaposlenosti je pala na 4,6 posto sa 4,8 posto u septembru. Iako kompanije ne mogu da nađu radnike, milioni su i dalje nezaposleni i van radne snage.

Među uzrocima za takvu situaciju na tržištu rada su nemogućnost da se obezbjedi briga o djeci tokom pandemije, strah od zaraze koronavirusom, prijevremeni odlasci u penziju, ogromne ušteđevine i promjene karijere, kao i starenje populacije te nedavno okončana pomoć nezaposlenima.

Krajem augusta, bilo je više od 10 miliona nepopunjenih radnih mjesta. Od početka pandemije radnu snagu je napustilo oko 5 miliona ljudi.

Šef Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je novinarima u srijedu da "bi prepreke u zapošljavanju radnika trebalo da nestaju sa daljim napretkom u suzbijanju virusa i ekonomskoj aktivnosti".

Američka Centralna banka najavila je da će ovog mjeseca početi da smanjuje količinu novca koju ubacuje u ekonomiju kroz mjesečni otkup obveznica.

Strahuje se i da bi uredba Bijele kuće o obaveznoj vakcinaciji radnika u federalnoj vladi i zaposlenih u preduzećima sa više od 100 radnika, koja stupa na snagu 4. januara, mogla da doprinese nedostaku radnika.

Također ima sve više štrajkova, s obzirom na to da radnici koriste situaciju na tržištu rada da zahtijevaju veće zarade i bolje uslove.

Potraga za radnicima i dalje podstiče rast zarada što bi zajedno sa rekordnim ušteđevinama trebalo bi da pozitivno utiče na potrošnju tokom praznične sezone, iako plate zaostaju za rastom inflacije, a i dalje postoje velike nestašice proizvoda.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG