Linkovi

Više od 30 "deportovane" djece iz Rusije vraćeno u Ukrajinu


Dijete grli mamu nakon što je odvedeno iz područja koje je Rusija okupirala, 8. april 2023.
Dijete grli mamu nakon što je odvedeno iz područja koje je Rusija okupirala, 8. april 2023.

Više od tridesetero djece ponovo je sa svojim porodicama u Ukrajini ove nedjelje nakon duge operacije vraćanja iz Rusije, gdje su odvedena iz okupiranih područja tokom rata, saopštila je 8. aprila humanitarna organizacija "Save Ukraine".

Kijev procjenjuje da je skoro 19.500 djece odvedeno u Rusiju od invazije Moskve u februaru prošle godine označivši to kao nezakonite deportacije, izvještava Reuters.

Moskva, koja kontroliše dijelove istoka i juga Ukrajine, poriče da je otimala djecu i kaže da su odvedena radi sopstvene bezbjednosti.

"Sada se privodi kraju peta spasilačka misija. Bila je posebna po broju djece koju smo uspjeli da vratimo, a također i zbog njene složenosti", rekao je Mikola Kuleba, osnivač humanitarne organizacije "Save Ukraine".

Ova organizacija je pomogla ukrajinskim rođacima djece koja su odvedena u Rusiju u logistici, transportu i planiranju potrebnim da krenu na dugo putovanje da dovedu svoju djecu i vrate ih.

"Bilo je djece koja su mijenjala lokaciju pet puta u pet mjeseci, neka djeca kažu da su živjela sa pacovima i bubašvabama", rekao je Kuleba.

Djeca su odvođena u, takozvane ljetne kampove, iz okupiranih dijelova ukrajinske oblasti Harkov i Herson, dodao je on.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Međunarodni krivični sud izdao je prošlog mjeseca nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava djece Marije Lvove-Belove optužujući ih za protivpravno deportovanje djece iz Ukrajine.

Moskva nije krila program u okviru kojeg je dovela hiljade ukrajinske djece u Rusiju iz okupiranih područja, ali to predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu siročadi i djece napuštene u zoni sukoba.

Rusija je odbacila navode Međunarodnog krivičnog suda rekavši da ne priznaje jurisdikciju tog suda i proglasivši potjernicu protiv Putina i Lvove-Belove ništavnom.

Lvova-Belova je na konferenciji za novinare ranije ove nedjelje rekla da je njena komisija djelovala iz humanitarnih razloga kako bi zaštitila interese djece u oblasti u kojoj se odvijala vojna akcija i da nikog nije preselila protiv njihove volje ili volje njihovih roditelja ili zakonskih staratelja, čiji su saglasnost se uvijek tražila osim ako nisu nedostajali.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG