Linkovi

Više od 200 ukrajinskih zarobljenika razmijenjeno za jednog političara bliskog Putinu


Svjatoslav Palamar (u sredini), jedan od vođa bataljona Azov, oslobođen je u ovoj razmjeni
Svjatoslav Palamar (u sredini), jedan od vođa bataljona Azov, oslobođen je u ovoj razmjeni

Ukrajina je objavila da je sa Rusijom obavljena velika razmjena zatvorenika, o kojoj se mjesecima pregovaralo. Oslobođeni su ukrajinski borci iz čeličane Azovstal, a Kijev je zauzvrat Moskvi predao čovjeka bliskog Vladimiru Putinu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da je oslobođeno 215 ukrajinskih državljana, da su većina vojnici ili zvaničnici osuđeni na smrtnu kaznu u oblastima kojima upravljaju ruski separatisti. Mnogi od njih su pripadnici bataljona Azov koji su se krili u čeličani u Marijupolju.

Oko 2.000 boraca izašlo je iz Azovstala kada su Rusi preuzeli Marijupolj u maju, čime je okončana tromesečna opsada tog grada.

Oko 200 Ukrajinaca dato je za samo jednog čovjeka - proruskog opozicionog lidera Viktora Medvedčuka, koji je Ukrajinac. Oligarh je pobjegao iz kućnog pritvora nekoliko dana prije početka ruske invazije, ali je ponovo uhapšen u aprilu. Mogao bi da bude osuđen na doživotnu robiju pošto je optužen za izdaju i pomaganje separatistima da kupe ugalj u Donjecku.

Viktor Medvedčuk na sudu, maj 2021.
Viktor Medvedčuk na sudu, maj 2021.

Smatra se da je Putin kum najmlađe kćerke Medvedčuka. On je bio lider proruske opozicione partije Platforma za život, najveće opozicione grupe u ukrajinskom parlamentu. Aktivnosti stranke su suspendovane od strane ukrajinske vlade.

"Nije šteta dati Medvedčuka za prave ratnike. On je prošao kroz istražne radnje i zvaničnici su od njega dobili sve što im treba u procesu krivičnog gonjenja", rekao je Zelenski.

U drugoj razmjeni, Ukrajina je izdejstvovala oslobađane još pet državljana za 55 ruskih zarobljenika.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres pozdravio je razmjene, ali i podsjetio na poštovanje međunarodnog prava u tretiranju ratnih zarobljenika.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG