Linkovi

Više novca i za američke fudbalerke poslije plasmana SAD-a u osminu finala


Američki fudbaleri pobijedili su Iran za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru.
Američki fudbaleri pobijedili su Iran za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru.

Ženska fudbalska reprezentacija SAD zaradiće od muškog Svjetskog prvenstva barem tri puta više novca nego što je dobila za vlastitu pobjedu na ženskom prvenstvu 2019. godine.

Razlog za to je novi dogovor o podjeli zarada na Svjetskom prvenstvu. Borba američkih fudbalerki za ravnopravnost sa njihovim muškim kolegama traje već godinama.

Pobjeda muškaraca od 1-0 nad Iranom u utorak uveče povećala je njihov turnirski nagradni fond na približno 380.000 dolara za svakog igrača u timu.

Isto važi i za američke fudbalerke koje su na spisku za Svjetsko prvenstvo za žene 2023. godine, a sve zbog novih kolektivnih ugovora između Fudbalskog saveza SAD-a, te muških i ženskih sindikata.

Prema tim ugovorima, 90 odsto nagradnog fonda za Svjetsko prvenstvo, kojeg će FIFA uplatiti Fudbalskom savezu SAD-a, biće ravnopravno podijeljeno između fudbalera na ovogodišnjem muškom, te fudbalerki koje će biti na spisku za Svjetsko prvenstvo za žene sljedeće godine.

Muški timovi na prvenstvu u Kataru povećani su u odnosu na ranije turnire na 26 članova, dok se kao trenutni broj fudbalerki u FIFA propisima navodi 23. Ako i ženski timovi budu imali po 26 članica, nagradni fond za svaku fudbalerku iznosio bi 380.769 dolara.

Amerikanke su dobile bonus od 110.000 dolara za pobjedu na Svjetskom prvenstvu 2019.

FIFA dodjeljuje 440 miliona dolara novčane nagrade za 32 zemlje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, dok je za 24 tima na Svjetskom prvenstvu za žene 2019. godine dodijelila 30 miliona dolara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG