Linkovi

Veteranka među kongresnicima, Eddie Bernice Johnson utemeljila inicijativu "Svijet žena za svijet mira"


Republikanska kongresnica Eddie Bernice Johnson iz Teksasa, druga s desna, za svečanosti polaganja prisege, s predsjedateljem Zastupničkog doma Johnom Boehnerom, u zgradi Kongresa u Washingtonu, 5. siječnja 2011. (file photo)

Dio inicijative kongresnice Johnson "Svijet žena za svijet mira" je i njen prijedlog da više žena bude uključeno u mirovne pregovore Izraela i Palestinaca - ona vjeruje da, bez djelovanja žena, taj sukob nikad neće biti razriješen

Američka kongresnica Eddie Bernice Johnson već je u svom desetom mandatu, zastupajući okrug u Teksasu koji uključuje i veliki dio Dallasa. Ona je prva medicinska sestra koja je bila izabrana u Kongres, gdje je utemeljila inicijativu, koju vode žene, zasnovanu na rezoluciji o nenasilnom rješavanju sukoba, a pod nazivom „A World of Women for World Peace.“

Kongresnica Eddie Bernice Johnson kaže da je, kad je kao novoizabrana članica Kongresa prije 20 godina došla u Washington, već bila naviknuta na izazove koji se postavljaju pred crnkinju na važnom položaju, jer je prije toga bila zastupnica u zakonodavnom tijelu savezne države Teksas:

"Znate, kad odrastate u Teksasu kao crnkinja, onda postanete vrlo otporni. Umjesto da budete stalno gnjevni, vi razvijete osjećaj sažaljenja prema ljudima punima neznanja."

Zastupnica Johnson sada, 20 godina kasnije, kaže da se stvari nisu tako jako promijenile. Naime, kaže da još uvijek ima zaposlenih u Kongresu koji ju ili ignoriraju ili tretiraju kao niže od sebe, a ne kao veteranku među kongresnicima:

"Uvijek možete po osoblju prepoznati kakvi su stvarni osjećaji njihovog poslodavca, zastupnika u Kongresu. Nepoštovanje, odguravanje u stranu, ignoriranje u liftu ili nepoštivanje osnovnih normi ljubaznog ponašanja – sve vam to pokaže da se radi o ljudima koji potječu iz određene vrste neznanja i jednostavno to prihvatite kao takvo i ne razbijate si glavu oko toga."

G. 2010. kongresnica Johnson je bila izabrana kao prva crnkinja na visoko rangirano mjesto u Odboru Zastupničkog doma za znanost i tehnologiju. Kaže da se potpuno slaže s predsjednikom Obamom da Sjedinjene Države zaostaju iza drugih zemalja u matematici i prirodnim znanostima, te da to šteti američkoj konkurentnosti. Ističe da se Sjedinjene Države neće moći nadmetati na svjetskoj sceni ako ne pridaju veću važnost kvaliteti nastavnika:

"Iz nekog razloga, ne potičemo najbolje da postanu učitelji. Imamo velik broj dobrih nastavnika, ali oni nisu specifično obrazovani za polje koje predaju, a to je hendikep i za njih i za djecu."

Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, 2001., kongresnica Johnson kaže da je osjećala da mora učiniti nešto da se smanji nasilje u svijetu, a vjeruje da su žene u jedinstvenom položaju da djeluju kao mirotvorci. I tako je utemeljila inicijativu „Svijet žena za svijet mira.“ Dio inicijative je i školski program o mirnom rješavanju sukoba namijenjen djevojčicama svih uzrasta. Johnson kaže da se program temelji na 'poštivanju ljudi koji misle drugačije:'

"To je naš pristup, da poštujemo razlike, da omogućimo prostor za njih. Radili smo s ljudima u ratom razdiranim područjima, od Bosne do Afganistana, Bahraina, diljem Afrike, ženama u Sudanu, palestinskim i izraelskim ženama, te s Iračankama."

Kongresnica Johnson kaže da za svojih putovanja Afrikom i drugdje po svijetu uvijek traži da se sastane s vodećim lokalnim ženama. Kaže da je sugerirala da više žena bude uključeno u mirovne pregovore Izraela i Palestinaca, jer vjeruje da, bez djelovanja žena, taj sukob nikad neće biti razriješen.

XS
SM
MD
LG