Linkovi

Veteran američke vojske poginuo boreći se kao dobrovoljac u Ukrajini


Policajac građa dron u Kijevu 17. oktobra 2022. godine.
Policajac građa dron u Kijevu 17. oktobra 2022. godine.

U danima otkako je Dane Partridge smrtno stradao dok je služio kao vojnik dobrovoljac u Ukrajini, njegova sestra je pronašla trenutke utjehe na iznenađujućim mjestima: prvo je u veš mašini pronašla zagubljenu bejzbol kapu, a zatim u fotografiji pohabanog kamioneta sa samo jednom neoštećenom gumom.

34-godišnji muškarac iz Idaha preminuo je prošlog utorka od povreda zadobijenih tokom ruskog napada u Lugansku.

Glasnogovornik State Departmenta potvrdio je nedavnu smrt jednog američkog državljanina u Donbasu, ne navodeći njihova imena, objavio je Washington Post.

Bivši pješadijac američke vojske, Partridge se osjećao "duhovno pozvanim" da se dobrovoljno prijavi u ukrajinsku vojsku dok brane zemlju od invazije ruskih snaga, rekla je njegova sestra Jenny Corry. On je u aprilu odletio u Poljsku, a njegov ranac bio je popunjen pancirom, kacigom i drugom taktičkom opremom.

"Stigao sam do ambasade, ušao sam u autobus koji vozi prema granici", napisao je Partridge na svojoj Facebook stranici 27. aprila. "Od ovog trenutka vjerovatno neću odavati lokacije ili akcije zbog operativne sigurnosti. Javiću vam se da sam živ."

Fotografija koju je dostavila Jenny Corry prikazuje njenog brata Danea Partridgea.
Fotografija koju je dostavila Jenny Corry prikazuje njenog brata Danea Partridgea.

Partridge se pridružio vojnoj jedinici koja je uključivala nekoliko dobrovoljaca iz drugih zemalja, rekla je Corry, a muškarci su se uglavnom oslanjali na prevodioce za komunikaciju. Partridge i njegovi saborci bili su u Sjeverodonjecku, gradu u oblasti Luganska, kada je pogođen gelerima u glavu tokom napada ruskih borbenih vozila, rekla je Corry.

Jedinica nije imala nosila i još uvijek je bila pod napadom, priča Corry, ali su drugi vojnici Partridgea iznijeli na ćebetu i utovarili njega i druge povrijeđene kolege u kamionet kako bi ih odvezli na sigurno.

"Imam sliku kamioneta", rekla je Corry u telefonskom razgovoru u petak. Na fotografiji se vidi sivo ofarbani pickup, a sve osim jedne gume su uništene u žurbi na sigurno.

"Kao porodici, zaista nam se sviđa ta slika vozila - govori o hrabrosti kako su pokušali da spase svoje ljude i načinu na koji su koristili to vozilo samo da bi stigli do bolnice", rekla je ona. "To mnogo govori."

Partridge iza sebe ostavlja petero male djece. Corry nije htjela govoriti o djeci i nekim drugim dijelovima Partridgeovog života, rekavši da se porodica zajednički složila da se fokusira na njegovu vojnu službu iz poštovanja prema onima "koji još uvijek žive i koji su još uvijek pogođeni njegovim ličnim životom".

Vojna služba je bila veliki dio Partridgeovog života. Bio je najmlađi od petero djece, a otac mu je bio pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva. Kao dijete, Partridge je volio da se oblači u očevu preveliku maskirnu uniformu i da se igra "momka vojnika" u prašini, navodi Corry.

Do trenutka kada je završio srednju školu, Partridge je izrastao u čovjeka snažnog glasa i šaljive ličnosti, rekla je.

"Ako je neko bio tužan, on će se pobrinuti da ga razveseli. Volio je da provodi kvalitetno vrijeme sa ljudima", kaže Corry.

Prijavio se u američku vojsku 2006. godine i služio je u Bagdadu kao dio operacije Iračka sloboda od 2007. do 2009. prije nego što je napustio vojsku 2012. godine.

Nije puno pričao o svojim iskustvima u Iraku, ali ona je znala da ga je nešto od toga teško opterećivalo tokom života.

Corry vjeruje da su adrenalin, osjećaj svrhe i pojačan osjećaj usluge ono što je privlačilo njenog brata.

"Ponekad mu je bilo teže da se uklopi u civilni svijet", kaže ona.

Kada je Rusija napala Ukrajinu, Partridge je osjetio potrebu da pomogne Ukrajincima.

Partridge je bio u komi i na aparatima za održavanje života osam dana prije nego što je umro. Članovi porodice imali su priliku da se oproste na daljinu prije nego što je on preminuo, rekla je ona.

Porodica prikuplja novac da Partridgeove posmrtne ostatke prenese kući kako bi bili sahranjeni u Blackfootu, u državi Idaho. Također se nadaju da će prikupiti novac za zamjenu kamioneta kojim je njegova jedinica dovezla Partridgea u bolnicu i za kupovinu drugih vitalnih zaliha za njegovu jedinicu, rekla je ona.

Najmanje četiri druga američka državljana ubijena su tokom borbi u Ukrajini, na osnovu izvještaja njihovih porodica i State Departmenta. Ukrajinska vlada je regrutovala ljude sa vojnim iskustvom da se pridruže Međunarodnoj legiji za teritorijalnu odbranu Ukrajine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG