Linkovi

Venecuela: Poraženi osporava izbornu pobjedu pobjedniku


Pobjednik i poraženi: Nicolas Maduro i Henrique Capriles
Pobjednik i poraženi: Nicolas Maduro i Henrique Capriles

Prema službenim rezultatima na predsjedničkim izborima u Venecueli Nicolas Maduro dobio je 50,7 odsto glasova, a opozicioni kandidat Henrique Capriles 49,1 posto.

Venecuelansko izborno vijeće proglasilo je Nicolasa Madura pobjednikom nacionalnih predsjedničkih izbora. Njegova izborna pobjeda ostvarena je sa vrlo malom razlikom u odnosu na broj glasova koje je dobio kandidat opozicije Henrique Capriles. Prema službenim rezultatima Nicolas Maduro dobio je 50,7 odsto glasova, a opozicioni kandidat Henrique Capriles 49,1 posto.

Predsjednica Nacionalnog izbornog vijeća Tibisay Lucena izjavila je da je Madurova pobjeda, mada vrlo tijesna, neosporna:

„To konačan rezultat. Venecuela je tako odlučila u ovom izbornom procesu.“

Vatrometom u Caracasu i izlaskom na ulice pobornici Nikolasa Madura proslavili su proglašenje pobjednika. Za Madura to je i pobjeda socijalističkog naslijeđa nedavno preminulog Huga Chaveza:

„Da nam dugo, dugo živi Chavez, do konačne pobjede....“

U prvim danima izborne kampanje Maduro je imao značajnu prednost. Capriles je posljednjih dana pred izbore tu prednost uveliko smanjio. Dajući mu glas, mnogi Venecuelanci izrazili su nezadovoljstvo sadašnjom visokom stopom inflacije i rastućim nivoom kriminala.

Prema zvaničnim izbornim rezultatima razlika u korist pobjednika je samo 235.000 glasova. Henrique Capriles je izjavio da neće priznati službene rezultate i da želi ponovno prebrojavanje glasačkih listića:

„Tražimo da Nacionalno izborno vijeće otvori sve glasačke kutije i da glas svakog Venecuelanca bude ubrojan.“

U Carasacu je nakon jučerašnjih izbora tiho i mirno, a Caprilesovo odbijanje da prihvati zvanično proglašene rezultate izbora za novog predsjednika Venecuele izaziva bojazan od političkih nemira.

Venecuela: Poraženi osporava izbornu pobjedu pobjedniku
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00
XS
SM
MD
LG