Linkovi

Veliki asteroid u srijedu prolijeće "pored" Zemlje


Snimak NASA-e ilustruje koliko će daleko asteroid 1998 OR2 biti daleko od Zemlje kada prođe pored naše planete. Naučnici kažu da će 2 kilometra široki asteroid proći na razdaljini od 6,3 miliona. (Foto: NASA)
Snimak NASA-e ilustruje koliko će daleko asteroid 1998 OR2 biti daleko od Zemlje kada prođe pored naše planete. Naučnici kažu da će 2 kilometra široki asteroid proći na razdaljini od 6,3 miliona. (Foto: NASA)

Asteroid širok nešto više od dva kilometra u srijedu će proći blizu Zemlje, ali naučnici američke svemirske agencije NASA kažu da objekat ne predstavlja nikakvu prijetnju našoj planeti.

Asteroid koji je naučnicima poznat pod imenom 1998 OR2 nazvan je po godini kada je otkriven. Bezbjedno će proći na razdaljini od 6,3 miliona kilometara od Zemlje - što je oko 16 puta veća distanca od one između Zemlje i Mjeseca.

Naučnici NASA-e kažu da se, po astronomskim standardima, zbog te razdaljine asteroid kvalifikuje kao objekat "blizu Zemlje" i zbog toga je vrijedan praćenja.

Svemirska agencija smatra objekte koji prolaze na razdaljini od 48 miliona kilometara od našeg planete objektima "blizu Zemlje". NASA ima svoju kancelariju za koordinaciju planetarne odbrane koja prati kretanje takvih objekata i predviđa njihove putanje kroz svemir.

U intervjuu koji je objavljen na websiteu svermirske agencije, menadžer Centra za studije objekata blizu Zemlje, Pol Čodas, kaže da vjeruje da su naučnici pronašli i pratili oko 90% objekata blizu Zemlje koji su široki najmanje kilometar i mogli bi da predstavljaju prijetnju našoj planeti.

Čodas kaže da nijedan od objekata koje su otkrili ne predstavlja značajnu prijetnju Zemlji. Međutim, Lindli Džonson, oficir NASA-ine planetarne odbrane, kaže da je objekat koji bi mogao da nanese ozbiljnu štetu Zemlji zbog svoje veličine izuzetno rijedak - ali neizbežan.

Ukoliko se takav objekat identifikuje, naučnici kažu da postoji niz planova za ranu zaštitu Zemlje - od toga da se uputi svemirska letjelica da objekat preusmjeri na putanju dalje od Zemlje, ili, ukoliko ima mnogo manje vremena - da se iskoristi nuklearno oružje da bi se objekat razbio na manje dijelove ili uništio.

XS
SM
MD
LG