Linkovi

Veliki asteroid prošao blizu Zemlje


This artist illustration depicts NASA's Psyche spacecraft, which will conduct a direct exploration of an asteroid thought to be a stripped planetary core. (NASA/JPL-Caltech)
This artist illustration depicts NASA's Psyche spacecraft, which will conduct a direct exploration of an asteroid thought to be a stripped planetary core. (NASA/JPL-Caltech)

Veliki asteroid prošao je pored Zemlje u noći između utorka i srijede (po evropskom vremenu) u krugu od samo 1,93 miliona kilometara, saopštila je NASA.

Asteroid poznat kao 7482 (1994 PC1), koji je otkriven 1994. godine, širok je oko jedan kilometar, odnosno velik je "poput mosta", kako ga je NASA nazvala.

NASA je saopštila da će asteroid ponovo proći pored Zemlje u julu, ali neće biti tako blizu. Svemirska agencija kaže i da će isti asteroid ponovo proći pored naše planete 18. januara 2105. godine, kada se predviđa da će doći na 2,32 miliona kilometara.

Najbliže poznato približavanje asteroida dogodilo se 17. januara 1933. godine, kada je jedan prošao u krugu od 1,12 miliona kilometara od Zemlje.

Čak i kada je bio najbliži, ovaj asteroid, 7482 (1994 PC1), nije bio vidljiv bez pomoći makar malog teleskopa.

Nensi Šabot, glavna planetarna naučnica u Laboratoriji za primjenjenu fiziku Univerziteta Džons Hopkins, rekla je za CBS da postoji oko 25.000 asteroida blizu Zemlje koji su široki najmanje 152 metra. Da jedan od njih udari u Zemlju, to bi bilo "razorno", rekla je ona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG