Linkovi

Velike suše snizile nivo rijeke Mississippi i nanijele štetu farmerima


Nivo rijeke Mississipi u velikoj mjeri je snižen zbog nedostatka kiše, što je dovelo do niza problema. (Jeff Roberson/AP)
Nivo rijeke Mississipi u velikoj mjeri je snižen zbog nedostatka kiše, što je dovelo do niza problema. (Jeff Roberson/AP)

Adam Thomas počinje žetvu soje na svojoj farmi u državi Illinois nakon što se povuče jutarnja rosa. Ove godine, suho vrijeme je ubrzalo radove, te mu omogućilo da počne ranije nego inače. Ali njegov problem je bio prebaciti soju na tržište.

Oko 60% država američkog srednjeg zapada i sjevernog dijela teritorije poznate pod nazivom Great Plain (Velika ravnica) suočava se sa sušom. Gotovo cijeli tok rijeke Mississippi - od Minnesote do ušća rijeke u Louisiani - doživio je ispod prosječnu količinu padavina u posljednja dva mjeseca.

Kao rezultat, rijeka je dostigla skoro rekordno niske nivoe, što je dovelo do smetnji u saobraćaju brodovima i tegljačima, ključnim za nizvodno premještanje poljoprivrednih dobara namijenjenih izvozu, poput soje i kukuruza.

Iako naučnici kažu da klimatske promjene podižu temperature, te čine suše češćim i intenzivnijim, meteorološki stručnjak kaže da je ova aktuelna suša, koja je zahvatila središnji dio SAD, vjerovatnije kratkotrajni vremenski fenomen.

Nedostatak kiše ozbiljno je uticao na trgovinu. Preko rijeke putuje više od polovine cjelokupnog izvoza žitarica iz SAD, ali procjene savezne vlade pokazuju da je suša smanjila protok robe za oko 45%. Cijene transporta robe putem željeznice, kao alternativnog načina, takođe su porasle.

„To samo u suštini znači niži prihod“, kaže Mike Doherty, viši ekonomista iz Biroa za farme države Illinois.

Thomas obrađuje farmu na ušću rijeka Ohio i Mississippi, te nema dovoljno skladišta za žitarice da bi dočekao sniženje cijena prenosa robe.

„Morao sam prihvatiti popust na cijenu“, rekao je Thomas.

Problem za brodove, atrakcija za posjetioce

Klimatske promjene generalno dovode do vlažnijih uslova na području gornjeg dijela rijeke Mississippi, ali niži vodostaji u proteklim mjesecima, otkrili su dijelove riječnog dna koji su obično nedostupni. Hiljade posjetilaca su prošlog vikenda hodali preko inače potopljenog riječnog korita do turističke atrakcije Tower Rock, oko 161 kilometar jugoistočno od St. Lousia. To je prvi put od 2012. da su turisti tamo mogli ići pješke i ostati suhi.

Na granici Tennesseeja i Misourija, gdje je rijeka obično široka pola milje, preko otkrivenog riječnog korita ljudi voze četvorotočkaše.

Posjetioci hodaju do turističke atrakcije "Tower Rock" koja je inače u potpunosti okružena vodom i može joj se pristupiti samo čamcima.
Posjetioci hodaju do turističke atrakcije "Tower Rock" koja je inače u potpunosti okružena vodom i može joj se pristupiti samo čamcima.

Kao prijeko potrebnu pauzu od suhog vremena, taj region je početkom ove sedmice konačno zabilježio i nešto padavina.

„To na neki način ublažava bol zbog niskog vodostaja, ali ga neće u potpunosti ublažiti“, kaže Kai Roth iz Centra za prognozu za donji dio rijeke Mississippi, dodajući da je rijeci potrebno još nekoliko rundi kiše.

Dodatni problem je i što su remorkeri u opasnosti da udare o dno i zapnu u mulju. Ranije ovog mjeseca, Obalska straža SAD je saopštila da je bilo najmanje osam takvih slučajeva. Također, neki od brodova dotaknu dno, ali ne zaglave. Drugima moraju pomoći kompanije za spašavanje. Tegljači su dobili upozorenje da umanje svoj teret kako ne bi preduboko potonuli, ali to znači da mogu prenositi manje dobara.

Kako bi osigurali da plovila mogu bezbjedno putovati, savezni dužnosnici redovno se sastaju, razmatraju dubinu rijeke i razgovaraju sa predstavnicima brodarske industrije kako bi utvrdili lokalna zatvaranja i ograničenja u saobraćaju. Kada je određena dionica privremeno zatvorena, moguće je da stotine brodova stoje u redu i čekaju.

„Vrlo je dinamično, stvari se stalno mijenjaju“, navodi Eric Carrero, direktor Obalne straže za zapadne rijeke i vodene putove. „Svaki dan, dok radimo naša istraživanja, nailazimo na područja koja su plitka i treba ih dodatno kopati.“

Nakon što se zatvorena dionica prokopa, službenici kanal označavaju sigurnim i tegljači ponovno mogu prolaziti kroz njega.

Remorker navigira kroz rijeku Mississippi, pokušavajući izbjeći sudbinu brodova koji su zbog niskih nivoa vode zaglavili na blatnom dnu rijeke, što je rezultiralo zakašnjenjima u transferu robe.
Remorker navigira kroz rijeku Mississippi, pokušavajući izbjeći sudbinu brodova koji su zbog niskih nivoa vode zaglavili na blatnom dnu rijeke, što je rezultiralo zakašnjenjima u transferu robe.

Na nekim mjestima skladišta na terminalima tegljača su puna, što onemogućava dolazak većih količina robe, kaže Mike Steenhoek, izvršni direktor Koalicije za transport soje. On navodi da je dotok žitarica u ugroženi riječni transportni sistem poput „pričvršćavanja vrtnog crijeva na vatrogasni hidrant“. Visoki troškovi naveli su neke od farmera da čekaju prije nego pošalju svoju robu, dodaje Stinhok.

Za turiste, veći dio rijeke još je dostupan. Brodovi za krstarenje izgrađeni su da izdrže riječne ekstreme: veliki motori bore se s brzim strujama u proljeće, a plitki gaz im omogućava kretanje tokom suše, objašnjava Charles Robertson, predsjednik i izvršni direktor kompanije „American Cruise Lines“, koja upravlja sa pet brodova za krstarenje, od kojih svaki može nositi 150 do 190 putnika.

Međutim, noćne aktivnosti su ograničene kako bi se pomoglo brodovima da izbjegnu nove prepreke koje je izazvala suša. Neka područja za iskrcavanje nisu dostupna zbog niskog vodostaja, pošto je rijeka isušena duž rubova. U Vicksburgu, Mississippi, brod za krstarenje nije mogao doći do rampe preko koje obično ukrcava putnike, pa je grad, uz pomoć mještana, položio šljunak i šperploču kako bi napravio improvizirano šetalište. Nekima to povećava osjećaj avanture.

„Oni doživljavaju novinske naslove koje čita većina ostatka zemlje“, rekao je Robertson.

Klimatske promjene izazivaju probleme širom SAD

Suša je odavno problem u Kaliforniji. Ova američka država upravo je zabilježila svoj najsušniji trogodišnji period u istoriji, što je značajno opteretilo zalihe vode i povećalo rizik od požara. Klimatske promjene podižu temperature i čine suše sve češćim i gorim.

„Sušna područja i dalje će postajati suša, a vlažnija područja će biti vlažnija“, kaže Jen Brady, analitičarka za podatke u neprofitnoj organizaciji „Climate Central“, koja okuplja naučnike i istraživače koji se bave klimatskim promjenama.

Brad Pugh, meteorolog iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), rekao je međutim da je trenutna suša na srednjem zapadu vjerojatno „izazvana kratkoročnim vremenskim obrascima“, te da je on ne bi povezivao s klimatskim promjenama.

Teretni brod manevriše kroz rijeku Mississippi, čija širina je u velikoj mjeri sužena zbog nedostatka padavina i gotovo je dostigla rekordno niske nivoe.
Teretni brod manevriše kroz rijeku Mississippi, čija širina je u velikoj mjeri sužena zbog nedostatka padavina i gotovo je dostigla rekordno niske nivoe.

Na srednjem zapadu klimatske promjene povećavaju intenzitet nekih od kišnih oluja. Prema NOAA, surovost poplava u gornjem toku rijeke Misisipi raste brže od bilo kojeg drugog područja u zemlji.

Neki su zabrinuti da su se gnojivo i đubre nakupili na farmama, te da bi ih snažna kiša mogla brzo isprati, smanjujući nivo kisika u rijekama i potocima, a samim tim ugrožavajući život u vodotokovima.

U rijetkim slučajevima, zajednice se okreću alternativnim izvorima pitke vode, dalje od Mississippija. Suše takođe prijete isušivanjem izvora pitke vode u državama Iowa i Nebraska, navode iz NOAA.

U ovom trenutku nije jasno koliko će suša još trajati. Kratkoročno postoje mogućnosti za kišu, ali NOAA napominje da je ispodprosječan nivo padavina u novembru vjerovatniji u centralnim državama, poput Misourija, što bi dodatno otežalo i produžilo probleme sa riječnim transportom. U nekim sjevernim državama, uključujući Michigan, zima donosi više vlažnosti, ali se u južnim državama očekuje manje kiše.

„Potrebno je puno padavina da bi se nivo rijeka stvarno podigao“, rekao je Roth.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG