Linkovi

Velike snježne padavine i jak vjetar na sjeveroistoku SAD


Ulice u Bostonu prekrivene snijegom. ( Foto: AP/Michael Dwyer)
Ulice u Bostonu prekrivene snijegom. ( Foto: AP/Michael Dwyer)

Ulice gradova na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, od New Yorka do Mainea, u subotu su bile prekrivene sa do 15 centimetara snijega.

Meteorolozi upozoravaju da bi snježni pokrivač mogao da se više nego učetvorostruči zbog mećave praćene snažnim vjetrom, dok postoji mogućnost i rasprostranjenih nestanaka električne energije i poplava u priobalnim područjima.

Dijelovi 10 američkih saveznih država i pojedini gusto naseljeni gradovi - Philadelphia, New York i Boston - su na putu oluje koja će bjesniti tokom cijelog dana.

Aviokompanije su otkazale više od 4.500 letova na nekim od najprometnijih aerodroma u zemlji, prema podacima websitea "FlightAware". Suspendovan je ili ograničen željeznički saobraćaj od Bostona do prijestolnice Washingtona.

Zvaničnici od Virginije do Mainea upozorili su stanovnike da ne izlaze na puteve zbog niske vidljivosti.

U Rhode Islandu, gdje je izdato upozorenje na mećavu, zabranjen je putnički saobraćaj, osim u hitnim slučajevima.

"Ovo je ozbiljno i stanovnici Rhode Islanda moraju da budu spremni. Najbolji način da izađete na kraj sa ovom olujom je da ne izlazite iz kuće", rekao je guverner Dan McKee​.

U dva od tri okruga u Delawareu, izlazak na puteve dozvoljen je samo radnicima vitalnih službi. U Massachusettsu, gdje bi u nekim izolovanim područjima moglo da padne i do 76 centimetara snijega, velikim kamionima je zabranjen izlazak na autoputeve veći dio subote.

Dijelovi 10 država su pod upozorenjem na mećavu: Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Delaware, Maryland i Virginia. Najveći nalet oluje biće u područjima koja su blizu obali, sa mogućim vjetrom jačine do 113 kilometara na sat.

U prioobalnom dijelu New Jerseyja bi moglo da padne do 46 centimetara snijega, a istočnom dijelu Long Islanda 43. U Marylandu je mobilisana Nacionalna garda. Washington i Baltimore izbjegli su najveći udar oluje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG