Linkovi

Velika američka prerija - ponovo divljina?


Velika američka prerija - ponovo divljina?
Velika američka prerija - ponovo divljina?

Cilj ovakvog projekta bio bi da se spase vrste koje su ugrožene usljed smanjivanja njihovih prirodnih staništa

Prije pet godina, američki biolog Josh Donlan uznemirio je mnoge svojim kontroverznim člankom u znanstvenom časopisu “Nature”. Tema članka bila je njegov prijedlog da Velike prerija – ogroman prostor u središtu američkog kontinenta, od Sjeverne Dakote pa do Teksasa - ponovno postanu ‘divljina’ - kao što su to bile nekad. To bi značilo ponovno vraćanje divljih životinja na ovaj teritorij, te uvođenje nekoliko predatorskih vrsta - poput lavova i geparda iz Afrike - u ogromne, ograđene, “ekološke povijesne parkove” u američkoj preriji.

Cilj ovakvog projekta bio bi da se spase vrste koje su ugrožene usljed smanjivanja njihovih prirodnih staništa u Africi, te da se obnovi prirodni odnos životinjskog svijeta u američkim ravnima. U članku je stajalo da su prije 13 tisuća godina, prerije Sjeverne Amerike nastanjivale brojne prethistorijske životinje - mamuti, pet vrsta konja kao i preteče tigrova.

Sve su te životinje izumrle usljed pretjeranog lova. Neke vrste tigrova nestale su zauvijek. No, oni koji podržavaju ovakvu ideju kažu da bi na američkim ravnima današnje ugrožene vrste, kao što su slonovi, deve i velike mačke mogle izbjeći sličnu sudbinu. Osim toga, safariji na ovim područjima bili bi turistička avantura za turiste.

Kritičari su ovu ideju ismijali. Jedan je rekao da već vidi slonove na travnjacima ispred obiteljskih kuća na Srednjem zapadu. Drugi su pak upozorili da bi se životinje iz tropskih krajeva – poput deva - mogle smrznuti u američkoj preriji.

No, oni koji zagovaraju konzervaciju kažu da ova ideja zaslužuje pomnije proučavanje. ‘Ideja je u pozitivnom smislu provokativna, no ako se već razmišlja o velikim projektima poput ovoga, zašto ne razmišljati o tom da ga se sprovede u Africi?’ - upitao se jedan stručnjak iz organizacije Nature Conservancy.

Dakle, podrazumjeva se da u Kansasu i Oklahomi nema slonova izvan zoooloških vrtova. No, mali su koraci učinjeni. Bivši televizijski tajkun Ted Turner ima mnogo divljih životinja na svom posjedu u New Mexicu. Među njima je i kornjača čija je vrsta na rubu izumiranja. Američki uzgajivači stoke međutim smatraju da bi dovođenje lavova, koji bi slobodno lutali prerijom, suluda ideja – bez obzira bili lavovi ograđeni ili ne.

XS
SM
MD
LG