Linkovi

Velike oceanske vrste ribe pred nestajanjem


Velike oceanske vrste ribe pred nestajanjem
Velike oceanske vrste ribe pred nestajanjem

2050. oceanima će dominirati manje vrste riba, a velike predatorske ribe će nestati

Prema izvješću Agencije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda globalno konzumiranje ribe je doseglo rekordnu visinu. To izvješće navodi da je trećina svjetskog ribljeg fonda preizlovljena, ili u procesu obnove, ili treba hitno početi s obnovom. Na nedavno održanom sastanku Američke udruge za unaprijedjenje znanosti, jedan stručnjak za ribarstvo iznio je svoje mišljenje o tome sto bi se moglo po tom pitanu poduzeti.

Villy Christensen, profesor kanadskog sveucilista Britanske Columbije, predaje o morskom ekosustavu, i došao je na ovaj godišnji skup s odgovorom na samo jedno pitanje: "Ovdje sam da odgovorim na pitanje da li ce godine 2050-te biti ikakve ribe. Moj je odgovor da ce je biti, no da će to biti drugačiji ocean od onog kakav je to danas. Tim ce oceanima dominirati manje vrste riba, a velike predatorske ribe ce nestati".

Prije dvadeset godina profesor Christensen konstruirao je kompjutersko pomagalo nazvano Ecopath za proučavanje morskih ekosustava. Ecopath danas rabi 600 korisnika u 155 zemalja: "Mi procjenjujemo da je u posljednjih 100 godina količina velike ribe, koja se hrani drugom ribom, pala za trećinu, i to se smanjivanje ubrzava. Do sada smo sumnjali da se to dogaja ali sada o tome imao i podatke. To je zastasujuce, jer destabilizira oceanske ekosustave".

U zadnjih stotinu godina količina manje ribe popit inčuna, sardina i haringa povećala se za vise od dvostruko. Sto je pokretač tih trendova? Jacqueline Alder, koordinatorica odsjeka za oceanske i obalne ekosustave programa za okoliš Ujedinjenih naroda vjeruje da su uzroci zagadjivanje i izlovljavanje, te globalne klimatske promjene: "Moramo razmišljati o proširenju zaštićenih oceanskih područja te njihovo bolje upravljanje, smanjenje zagadjenja, kao i obnovu koraljnih grebena i mangrovih suma koji su mrijestilista za ribu".

Riba danas pruža preko 15 posto proteina za vise od tri milijarde ljudi. Prema navodima UN-a riblja uzgajališta ce prestići ulovljenu ribu kao vodeći izvor hrane iz mora. Villy Christensen navodi da bi ljudi mogli pomoći obnovi morskih ekosustava većom konzumacijom manjih riba na ustrb onih većih predatorskih.

XS
SM
MD
LG