Linkovi

Velika zagađenost zraka: Građani BiH svake godine se guše u smogu


Otrovni oblak iznad Sarajeva
Otrovni oblak iznad Sarajeva

Građani Bosne i Hercegovine svake godine se susreću s problemom zagađenja zraka koji eskalira u zimskim mjesecima. Iako vladajuća struktura svake godine u isto vrijeme obećava rješenja ovoga gorućeg problema koji donosi i zdravstvene poteškoće, zagađenost ne jenjava.

Uzroci

Zagađenje zraka je vodeći ekološki faktor rizika po zdravlje i procjenjuje se da je gotovo trećina stanovnika europskih gradova izložena zagađenosti zraka iznad granice koju dozvoljavaju propisi EU, navodi se u najnovijem izvještaju Europske agencije za zaštitu čovjekove okoline (EEA).

Problem je uzrokovan individualnim ložištima (domaćinstva) i motornim vozilima, a najzagađeniji gradovi u BiH su Zenica, Tuzla i Sarajevo.

Postoji mnoštvo aerozagađivača i bezbroj njihovih kombinacija, ali se ipak izdvajaju neki za koje se zna da nanose najveću štetu ljudskom zdravlju i životnoj sredini. Za najopasnije se smatraju ugljikovodici, prizemni ozon, ugljen monoksid, azotni dioksid, sumpor dioksid i lebdeće čestice (dim, čađ, prašina). Ugljikovodici (metan, etan, propan, butan i dr.) su sporedni proizvodi industrijskih procesa, a sa stanovišta aerozagađenja najvažniji su oni gasoviti i isparljivi.

Ugljen monoksid je jedan od najrasprostranjenijih atmosferskih zagađivača, a njegovi glavni izvori su motorna vozila, sagorijevanje čvrstih, tečnih i gasovitih goriva i industrijski procesi. Koncentracija ugljen monoksida, ugljen dioksida, azotnog i sumpornog dioksida i lebdećih čestica (PM), naročito je povećana tokom zime.

Nivo zagađenja u bh. gradovima

Indeks zagađenosti je prema mjeraču Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu, 3. decembra ove godine iznosio 393, što je okarakterizirano kao izuzetno opasno.

I podaci s ovoga mjernog mjesta, ali i ostalih mjernih stanica (Ilidža, Otoka, Bjelave, Vijećnica), koje su posljednjih godina instalirane u Sarajevu pokazuju da prekoračenja zagađujućih materija prelaze sve dozvoljene vrijednosti. Iako novi pravilnici i odluke donose definicije graničnih vrijednosti pojedinih zagađujućih materija u skladu sa EU propisima, stanje postaje sve gore. U BiH do sada nije urađena nijedna ozbiljna studija koja bi mogla rješiti probleme zagađenja zraka.

Zagađenost vazduha sumpor-dioksidom u Zenici je na mjernim stanicama pokazivalo vrijednosti nešto manje od 700 mikrograma po metru kubnom, a indeks kvaliteta vazduha iznosio je 165, dok je najveće zagađenje s opasnim indeksom 429 izmjereno u Lukavcu, podaci su iz proteklog perioda sa web stranice Zrak.ekoakcija.

Ako indeks prelazi 300, smatra se opasnim i tada su moguće ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, ističe se u opisu ovog indeksa. U Sarajevu je indeks kvaliteta vazduha u više navrata bio nezdrav i iznosio je 187, a u Tuzli je bio veoma nezdrav i iznosio je 212. Podaci objavljeni na ovoj web stranici prikupljeni su s mjernih stanica zvaničnih institucija u Federaciji BiH.

Posljednjih dana, u mnogim gradovima i naseljima na području Federacije BiH, posebno u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Lukavcu i Kaknju zabilježen je porast zračnih polutanata, naročito koncentracije lebdećih čestica. Lebdeće čestice prečnika 10 mikrometara, a posebno one prečnika 2,5 mikrometara predstavljaju posebnu opasnost po zdravlje stanovništva, jer mogu doprijeti duboko u pluća. Najviše su ugroženi srčani i plućni bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe, ali i zdrave osobe koje dugo borave na otvorenom prostoru.

Index kvaliteta zraka
Index kvaliteta zraka

Kako se zaštititi?

Povišene vrijednosti zračnih polutanata otežavaju disanje i ne dozvoljavaju dovoljnu zasićenost kiseonika u krvi i plućima, posebno kod hroničnih bolesnika, starijih osoba i manje djece. Da aerozagađenje nepovoljno utječe na zdravlje ljudi, potvrđuje i činjenica da se u zimskom periodu zbog veće koncentracije štetnih čestica i gasova u vazduhu, ljekarima obraća povećan broj pacijenata sa smetnjama vezanim za respiratorni i kardiovaskularni sistem, kaže za Glas Amerike pulmologinja prof. dr. Zehra Dizdarević.

„ Sarajevo je jedan od najzagađenijih gradova jer je okružen planinama i jer se javlja ustajalost zraka zbog kotline. Ustajalost zraka uz ozonska zračenja uzrokuje još veće zagađenje. Meni se javljaju pacijenti koji nikada do sada nisu imali respiratornih problema da se žale na alergijske reakcije, iritaciju i podražaj na kašalj. Osobe koje imaju respiratornih problema i na koje zagađenje zraka loše utječe nikako ne bi smjeli izlaziti vani kada je zagađenje najviše izraženo. Maske koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) su izuzetno dobre i treba ih koristiti. Ljekari u ovom periodu moraju dobro osluškivati probleme pacijenata i ne upućivati ih na redovnu terapiju već im se maksimalno posvetiti posebno ako je riječ o hroničnim bolesnicima, a ako je neophodno, i hospitalizirati ih“, kaže prof. dr. Dizdarević.

Rješavanje pitanja aerozagađenja iziskuje multisektoralni pristup, tj. učešće svih relevantnih sektora i institucija (okoliš, urbanizam, saobraćaj, zdravstvo, obrazovanje itd.).

U cilju preveniranja akutnih i hroničnih bolesti koje nastaju kao posljedica aerozagađenja, stanovništvu se savjetuje:

 • Smanjiti kretanje na otvorenom, naročito u jutarnjim i večernjim satima, sve do pojave padavina ili jakog vjetra koji će omogućiti bolji kvalitet zraka
 • Hroničnim bolesnicima, ali i zdravim osobama, naročito djeci, preporučuje se da što više vremena provode na svježem vazduhu i sredinama sa niskim nivoom aerozagađenja
 • Dok traju epizode velikog zagađenja zraka, poseban doprinos očuvanju zdravlja predstavlja odlazak na obližnje planine svakog vikenda
 • Naročito je važno da hronični bolesnici, starije osobe, mala djeca i trudnice ne borave u zadimljenim i neventiliranim prostorijama
 • Također se ne preporučuju vježbe i trčanje na otvorenom, jer se na taj način, zbog dubokog disanja, veće količine zračnih polutanata unose u pluća
 • Smanjiti konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijama i korištenje čvrstog goriva, pogotovo uglja koji ima loš kvalitet
 • Pri boravku na otvorenom koristiti zaštitne maske za aerozagađenje (najbolju zaštitu pružaju standardizovane zaštitne maske)
 • Smanjiti korištenje privatnih automobila te koristiti sredstva javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okoliš (trolejbusi i tramvaji).

Skupština Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici usvojila je zaključke Kolegija u cilju rješavanja problema zagađenosti zraka, po kojima se od Vlade KS-a traži da usvoji izmjene i dopune Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

Također, traži se od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša da Skupštini KS dostavi prijedloge za izmjene zakona i drugih propisa koji su u nadležnosti viših i nižih nivoa vlasti, a tiču se rješavanja problema kvalitete zraka. Potrebno je da Vlada naloži obveznicima primjene plana izradu internih planova postupanja u slučajevima proglašenja posebnih epizoda zagađenja zraka.

Istaknuto je i kako je potrebno što prije formirati centar za upravljanje kvalitetom zraka te predložiti jačanje kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta nadležnih institucija za očuvanje kvalitete zraka.

Ono što se savjetuje građanima u cilju smanjenja zagađenja zraka su: prelazak na alternativne manje štetne izvore energije za grijanje, racionalno korištenje energije, smanjeno korištenje ličnih automobila.

 • 16x9 Image

  Jelena Kalinić

  Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG