Linkovi

Velika porota optužila Jacka Teixeiru za odavanje tajnih vojnih dokumenata


Jack Teixeira, optuženi pripadnik nacionalne garde vazduhoplovnih snaga (Foto: Social Media Website/via Reuters)
Jack Teixeira, optuženi pripadnik nacionalne garde vazduhoplovnih snaga (Foto: Social Media Website/via Reuters)

Federalna velika porota optužila je Jacka Teixeiru, pripadnika Nacionalne garde vazduhoplovnih snaga, za odavanje tajnih vojnih dokumenata na internetu – saopštio je američki Sekretarijat za pravosuđe.

Optužnica protiv Teixeire sastoji se od šest tačaka i obuhvata namjerno zadržavanje i prenošenje povjerljivih informacija u vezi sa nacionalnom odbranom, navodi se u saopštenju.

Optužba za to krivično djelo predviđa kaznu do 10 godina zatvora, tri godina nadzora nakon izlaska na slobodu i novčanu kaznu do 250.000 dolara, ukazao je Sekretarijat za odbranu.

Teixeira je uhapšen pod sumnjom da je počinio jedno od najtežih krivičnih djela u oblasti bezbjednosti u posljednjih trinaest godina – odnosno od 2010. kada se na WikiLeaksu pojavilo više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

Priveden je u aprilu kada je postalo jasno da je povjerljive zapise objavio u aplikaciji Discord. To je iniciralo zabrinutost u javnosti – zbog toga što nije radilo o visokopozicioniranom pripadniku američke obavještajne zajednice.

Ubrzo poslije njegovog hapšenja suspendovana su dvojica dva komandanta njegove jedinice.

Teixeira se nalazi u pritvoru pošto su tužioci prezentovali dokaze koji potvrđuju da je u prošlosti upućivao nasilne i rasističke pretnje, kao i da je imao pristup arsenalu oružja. Takođe, kako su ukazali, predstavlja rizik od dijeljenja osjetljivih informacija sa stranim zemljama.

Tajna dokumenta čiji je sadržaj odao pružila su širok spektar visoko povjerljivih informacija o saveznicima i protivnicima, sa detaljima u rasponu od ukrajinske protivvazdušne odbrane do izraelske špijunske agencije Mosad.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG