Linkovi

Nevrijeme u SAD: Od upozorenja na tornada do mećava


Obilna kiša u San Dijegu, u Kaliforniji (Foto: AP)
Obilna kiša u San Dijegu, u Kaliforniji (Foto: AP)

Veći dio centralnog dijela Sjedinjenih Država, od Stjenovitih planina do srednjeg zapada, u utorak se pripremao za mećavu, dok su u državama dalje na jugu izdata upozorenja na tornada u okviru masovne oluje koja je zahvatila zemlju.

Područje od Montane do zapadnog dijela Nebraske i Kolorada je pod upozorenjima na mećavu, a Nacionalna meteorološka služba predviđa da bi u nekim dijelovima Južne Dakote i Nebraske moglo da padne više od 60 centimetara snijega.

Meteorolozi upozoravaju i da bi u dijelovima Ajove, Minesote i Južne Dakote mogle da se formiraju naslage lega od 2,5 centimetara, sa mogućim naletima vjetra do 72 kilometra na sat. Postoji opasnost od nestanaka struje i teških uslova na putevima.

Ovo je oluja s kojom nema šale”, tvitovao je Sekretarijat ja javnu bezbjednost Južne Dakote i pozvao građane da naprave zalihe osnovnih potrepština, a zatim ne izlaze iz kuće kada oluja pogodi tu saveznu državu.

Očekuje se da će u Južnoj Dakoti biti zatvoreni dijelovi glavnih autoputeva zbog "ledene kiše, značajne akumulacije sniježnih padavina, niske vidljivosti, naleta snijega i vjetra", saopštio je Sekretarijat za saobraćaj te države i upozorio da će sporedni putevi vjerovatni biti neprohodni.

Na jugu, u utorak se očekuju tornada, snažan vjetar, grad i poplave. Najveća opasnost prijeti istočnom Teksasu, većem dijelu Luizijane i zapadnom Misisipiju. Ranije u utorak, izdata su upozorenja na tornado u dijelovima centralne Oklahome i u sjevernom Teksasu.

Prijetnja od nevremena biće prisutna i u srijedu u Luzijani, Misisipiju, Alabami i na Floridi. Nevrijeme je dio istog sistema koji je tokom vikenda doveo do obilnih sniježnih padavina u djelovima Kalifornije.

U sjevernom dijelu te države u ponedjeljak je otvorena većina planinskih puteva. Oluja je dovela do značajnih padavina u Kaliforniji koja je suočena sa višegodišnjom sušom.

Prema podacima Univerziteta Kalifornije u Berkliju, tokom oluje je palo gotovo 140 centimetara snijega.

XS
SM
MD
LG