Linkovi

Velika grupa migranata zaustavljena na granici SAD i Meksika


Migranti iz Centralne Amerike na granici Meksika i SAD (Foto: Arturo Martínez/VOA)
Migranti iz Centralne Amerike na granici Meksika i SAD (Foto: Arturo Martínez/VOA)

Desetine migranata iz Centralne Amerike, među kojima veliki broj žena i djece, koji su putovali u karavanu da bi tražili azil u Sjedinjenim Državama, zaustavljeni su na američkoj granici sa Meksikom, gdje im je saopšteno da je granični prelaz blizu San Dijega već pun i da ne mogu da prođu.

Još nije poznato da li će im kasnije biti dozvoljeno da prođu ili će im taj zahtjev biti odbijen. Američki predsjednik već je saopštio da je karavan prijetnja za bezbjednost SAD.

Spor na granici kojim je označen kraj jednomjesečnog putovanja za migrante iz Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale, koji su juče stigli na američko-meksičku granicu. Sada su spremni da urade sve što mogu da bi zatražili azil u Sjedinjenim Državama – pa čak i da razdvoje porodice.

“Borimo se za bolju budućnost”, kaže Manuel Ramires, dok Marija Magdalena Martines, dodaje:​ “Malo sam nervozna, ali stvarno želim da pređem na drugu stranu sa svojom porodicom”.

Migranti, od kojih je većina pobjegla od nasilja u svojim zemljama, prešli su - autobusom, vozom i pješke - 3.200 kilometara dug put do američke granice, gdje im je rečeno da je granični prelaz pun i da ne mogu dalje.

“Rekli su da će procesuirati ljude kada za to budu imali kapacitete. Međutim, kako je moguće da američka vlada, najmoćnija u svijetu i jedna od najbogatijih, nema kapacitete da procesuira 200 izbjeglica, koje su veoma ranjive. Ne mogu da vjerujem”, kaže Nikol Ramos, imigracioni advokat.

Na granici su ih dočekali i pristalice i demonstranti.

"Da su stvarno željeli azil, mogli su ga tražiti u Meksiku”, kaže Džef Švilk, osnivač organizacije "Stanovnici San Dijega za sigurne granice".

Predsjednik Donald Tramp takođe je ocijenio da je karavan, u kojem je u jednom trenutku bilo više od hiljadu ljudi, prijetnja po SAD.

"Da li gledate ovaj haos sa karavanom koji dolazi? Da li gledate? Naši zakoni su toliko loši i patetični”.

Tramp je prethodno tvitovao da je naložio Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost da ne pušta velike grupe migranata u zemlju.

Međutim, američki advokati, koji ih besplatno savjetuju na licu mjesta, kažu da povratak kući - za mnoge od njih - nije opcija.

Nikol Ramos naglašava: "Ono što ih čeka i dalje nije toliko zastrašujuće kao ono što su ostavili za sobom i od čega pokušavaju da pobjegnu”.

Za sada, migranti su odlučni da čekaju na granici, koliko god vremena bude potrebno.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG