Linkovi

Velika Britanija zvanično u recesiji


A restaurant, after it reopened following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in London, Britain, July 5, 2020.
A restaurant, after it reopened following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in London, Britain, July 5, 2020.

Ekonomija Velike Britanije zvanično je u recesiji poslije 11 godina, jer je u drugom tromjesečju pala za rekordnih 20,4 odsto što je posljedica uvođenja restriktivnih mjera u borbi protiv korona virusa, javlja agencija AP.

Zavod za nacionalnu statistiku zabilježio je pad od 2,2 odsto u prva tri mjeseca, a zatim u aprilu 20,4 odsto što je najveći mjesečni zabilježeni pad svih vremena.

Za razliku od drugih zemalja, britanska agencija za statistiku pruža mjesečne cifre koje prate kvartalne cifre i one pokazuju neku nadu da se ekonomija oporavlja nakon ublažavanja nekih ograničenja zaključavanja.

U junu, kada je dozvoljeno ponovno otvaranje prodavnica koje prodaju proizvode koji nisu neophodni, britanska ekonomija je rasla po mjesečnoj stopi od 8,7 odsto.

"Ekonomija je počela da se oporavlja u junu, kada su se prodavnice ponovo otvorile, fabrike počele da povećavaju proizvodnju i građevinska industrija je nastavila da se oporavlja", rekao zvaničnik Zavoda za statistiku.

Britanska vlada se nada da će sa popuštanjem mjera posljednjih mjeseci, poput ponovnog otvaranja ugostiteljskog sektora u julu, omogućiti privredi da nastavi sa oporavkom.

Samo dan ranije, 11. avgusta, Zavod za statistiku je objavio da je broj zaposlenih u Velikoj Britaniji opao je za 220.000 u periodu od tri mjeseca do juna, što je najveći pad od 2009. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG