Linkovi

Velika Britanija: Liz Truss nova premijerka


FILE - Liz Truss waves on stage after a Conservative leadership election hustings at Wembley Arena in London, Aug. 31, 2022.
FILE - Liz Truss waves on stage after a Conservative leadership election hustings at Wembley Arena in London, Aug. 31, 2022.

Liz Truss izabrana je za novu premijerku Velike Britanije. Dosadašnja ministrica vanjskih poslova na ovoj poziciji će zamijeniti odlazećeg premijera Borisa Johnsona. Truss je osvojila 80.000 glasova, dok je njen suparnik, Rishi Sunak, osvojio 60.399 glasova.

"Moramo pokazati da ćemo ispuniti rezultate u sljedeće dvije godine. Isporučit ću hrabar plan za smanjenje poreza i rast naše ekonomije", rekla je Truss nakon objave rezultata.

"Riješit ću energetsku krizu, baveći se računima za energiju, ali također rješavajući dugoročna pitanja koja imamo u snadbjevanju energijom."

Ova objava pokreće početak primopredaje dužnosti Borisa Johnsona. On će u u utorak otputovati u Škotsku na sastanak s kraljicom Elizabetom kako bi službeno podnio ostavku.

Truss će dužnost preuzeti u utorak 6. septembra, te će se odmah naći pod pritiskom da objavi plan za rješavanje naglo rastućih računa za električnu energiju.

Postoje navodi da bi Truss mogla razmatrati zamrzavanje računa za energiju ove zime po cijeni koja bi mogla biti čak 100 milijardi funti.

Truss je aktualna ministrica vanjskih poslova Velike Britanije. Sunak koji je također u bio u utrci za pozicijom je bio bivši britanski kancelar sve dok njegova ostavka nije dovela do procesa u kojem je Johnson na kraju izgubio vodstvo nad zemljom.

Poslije tri mjeseca kampanje članovi Konzervativne stranke glasali za Johnsonovog nasljednika, kao i za predsjednika Konzervativne stranke. Izlaznost među članovima bila je 82,6 posto.

Johnson je 7. jula najavio svoju ostavku na mjestu premijera koja je došla nakon sve većeg političkog pritiska koji je doveo do masovnih ostavki njegovih ministara.

Dugo predvodnica u utrci za zamjenu Johnsona, Truss će, ako bude imenovana, postati četvrti premijer konzervativaca od izbora 2015. godine. Tijekom tog razdoblja zemlja je prolazila iz krize u krizu, a sada se suočava s onim što se predviđa kao duga recesija izazvana skokovitom inflacijom koja je u julu dosegla 10,1%.

Ministrica vanjskih poslova Borisa Johnsona, Truss (47), obećala je da će brzo djelovati kako bi se uhvatila u koštac s britanskom krizom troškova života, rekavši da će u roku od sedam dana osmisliti plan za rješavanje rastućih računa za energiju i osiguravanje budućih opskrba gorivom.

Govoreći u televizijskom intervjuu u nedjelju, odbila je dati pojedinosti o mjerama za koje kaže da će umiriti milione ljudi koji se boje da neće moći platiti svoje račune za gorivo kako se približava zima.

Ona je tokom svoje kampanje za vodstvo signalizirala da će izazvati konvenciju ukidanjem povećanja poreza i rezanjem drugih nameta za koje neki ekonomisti kažu da bi potaknuli inflaciju.

To je, uz obećanje da će preispitati djelokrug Banke Engleske uz zaštitu njezine neovisnosti, potaknulo neke ulagače da odbace funtu i državne obveznice.

Institut za fiskalne studije prošlog je mjeseca bacio sumnju na to da će sljedeći britanski premijer imati prostora za velika, trajna smanjenja poreza.

Truss se suočava s dugim, skupim i teškim popisom poslova za koji oporbeni zastupnici kažu da je rezultat 12 godina loše konzervativne vlade. Nekoliko ih je pozvalo na prijevremene izbore - nešto što je Truss rekla da neće dopustiti.

Konzervativni zastupnik David Davis opisao je izazove koje će prihvatiti kao premijerka kao "vjerojatno drugi najteži zadatak poslijeratnih premijera" nakon konzervativne Margaret Thatcher 1979.

"Zapravo ne mislim da bilo koji od kandidata, niti jedan od njih koji to prolazi, stvarno zna koliko će ovo biti veliko", rekao je, dodajući da bi troškovi mogli doseći desetine milijardi funti.

Truss je rekla da će imenovati jaku vladu, odbacivši ono što je jedan izvor blizak njoj nazvao "predsjedničkim stilom" vladanja.

Prvo će se osvrnuti na hitno pitanje skoka cijena energije. Prosječni godišnji računi za režije kućanstva trebali bi skočiti za 80% u oktobru na 3549 funti, prije očekivanog porasta na 6000 funti 2023. godine, desetkujući osobne finansije.

Britanija je zaostajala za drugim većim europskim zemljama u ponudi podrške za potrošačke račune za energiju, za što oporbeni zastupnici krive "zombi" vladu koja nije u stanju djelovati dok su konzervativci vodili svoje natjecanje za vodstvo.

U maju je vlada postavila paket pomoći vrijedan 15 milijardi funti za pomoć kućanstvima s računima za energiju kao dio svoje sheme potpore troškovima života vrijedne 37 milijardi funti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG