Linkovi

Britanska Laburistička partija osvojila vlast u historijskoj pobjedi na izborima


Lider Laburističke partije Keir Starmer razgovara sa svojim pristalicama u umjetničkoj galeriji Tate Modern u Londonu, 5. jula 2024.
Lider Laburističke partije Keir Starmer razgovara sa svojim pristalicama u umjetničkoj galeriji Tate Modern u Londonu, 5. jula 2024.

Britanska laburistička partija dolazi je na vlast nakon više od decenije u opoziciji, pokazali su zvanični rezultati. Biračko tijelo je donijelo stranci ubjedljivu pobjedu, ali i ogroman zadatak ponovnog oživljavanja stagnirajuće ekonomije i obeshrabrene nacije.

Lider laburista Keir Starmer zvanično će postati premijer kasnije u toku dana, vodeći svoju stranku nazad u vladu manje od pet godina nakon što je pretrpjela svoj najgori poraz u skoro jednom stoljeću.

U brutalnoj koreografiji britanske politike, on će preuzeti kontrolu u ulici Downing St. 10 u satima nakon što se glasovi prebroje – dok je lider konzervativaca Rishi Sunak izbačen.

"Ovakav mandat nosi veliku odgovornost", priznao je Starmer u govoru pristalicama, rekavši da je borba za povrat povjerenja ljudi "bitka koja definira naše doba".

Rekao je da će laburisti ponuditi "sunčevu svjetlost nade, blijedu u početku, ali sve jaču tokom dana".

Sunak je priznao poraz, rekavši da su birači izrekli "otrežnjujuću presudu".

Trijumf laburista i izazovi

Za Starmera, to je ogroman trijumf koji će donijeti ogromne izazove, jer se suočava sa iscrpljenim biračkim tijelom nestrpljivim za promjene u sumornoj pozadini ekonomske slabosti, rastućeg nepovjerenja u institucije i raspadajućeg društvenog tkiva.

"Ništa nije išlo dobro u posljednjih 14 godina", rekao je glasač Londona James Erskine, koji je bio optimista u pogledu promjena u satima prije zatvaranja birališta. "Ovo vidim kao potencijal za seizmički pomak, i to je ono čemu se nadam."

Anand Menon, profesor evropske politike i vanjskih poslova na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je da će britanski birači uskoro vidjeti značajnu promjenu političke atmosfere u odnosu na burnu "politiku kao pantomimu" u posljednjih nekoliko godina.

"Mislim da ćemo se morati ponovo naviknuti na relativno stabilnu vladu, s ministrima koji ostaju na vlasti prilično dugo, i sa vladom koja može razmišljati dalje od vrlo kratkoročnih do srednjoročnih ciljeva", rekao je on .

Britanija je proživjela niz turbulentnih godina - neke od njih su sami napravili konzervativci, a neke ne - zbog kojih su mnogi glasači pesimistični u pogledu budućnosti njihove zemlje. Izlazak Britanije iz Europske unije praćen pandemijom COVID-19 i ruskom invazijom na Ukrajinu ugrozili su ekonomiju, dok su zabave kršenja karantina koje su održavali tadašnji premijer Boris Johnson i njegovo osoblje izazvali širok bijes.

Johnsonova nasljednica, Liz Truss, dodatno je potresla ekonomiju paketom drastičnih smanjenja poreza i na vlasti je izdržala samo 49 dana. Rastuće siromaštvo i rezovi u državnim službama doveli su do zamjerki u vezi s "slomljenom Britanijom".

Iako se čini da rezultat usporava nedavne izborne pomake udesno u Evropi, uključujući Francusku i Italiju, mnoge od istih populističkih struja teku u Britaniji. Lider reformista u Ujedinjenom Kraljevstvu Nigel Farage pokrenuo je trku sa antiimigrantskim stavom svoje stranke "vratite našu zemlju" i potkopao podršku konzervativcima, koji su se već suočili sa lošim izgledima.

Izlazna anketa je pokazala da su laburisti na putu da osvoje oko 410 mjesta u Donjem domu sa 650 mjesta, a konzervativci 131.

BBC predviđa da će laburisti na kraju imati 410 mjesta, a konzervativci 144.

Glasovi konzervativaca propadaju kako manje stranke rastu

Čak i taj veći broj torijevaca ostavio bi stranku s najmanje mjesta u svojoj skoro dvovijekovnoj historiji i izazvao nered.

Rezultat je katastrofa za konzervativce jer su ih birači kaznili za 14 godina predsjedavanja mjerama štednje, Brexit-om, pandemijom, političkim skandalima i međusobnim torijevskim sukobom. Istorijski poraz ostavlja stranku iscrpljenu i u neredu i vjerovatno će odmah pokrenuti borbu za zamjenu Sunaka na mjestu lidera.

U znaku promjenjivog raspoloženja javnosti i bijesa na sistem, neke manje stranke su pokupile milione glasova, uključujući centrističke Liberalne demokrate i Farageovu Reformu UK. Farage je pobijedio u utrci u primorskom gradu Clacton-on-Sea, osiguravši mjesto u parlamentu iz svog osmog pokušaja, a Reform je do sada osvojio četiri mjesta.

Liberalni demokrati su osvojili mnogo više od toga na nešto nižem udjelu glasova jer su njihovi glasovi bili efikasnije raspoređeni. U britanskom sistemu pobjeđuje kandidat sa najviše glasova u svakoj izbornoj jedinici.

Rad je bio oprezan, ali pouzdan

Stotine poslaničkih mjesta promijenile su ruke u žestokim nadmetanjima u kojima je tradicionalna lojalnost stranaka na drugom mjestu nakon neposrednih briga o ekonomiji, infrastrukturi koja se raspada i Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Laburisti nisu dali ubrzanje svojim obećanjima da će usporena ekonomija rasti, investirati u infrastrukturu i učiniti Britaniju "supersilom čiste energije".

Ali oprezna kampanja stranke koja je na prvom mjestu bila sigurnost dala je željeni rezultat. Stranka je dobila podršku velikog dijela poslovne zajednice i podršku tradicionalno konzervativnih novina, uključujući tabloid Sun u vlasništvu Ruperta Murdocha, koji je hvalio Starmera što je "povukao svoju stranku nazad u centar britanske politike".

Konzervativni pogrešni koraci

Konzervativna kampanja je, u međuvremenu, bila praćena gafovima. Kampanja je loše počela kada je Sunaka namočila kiša dok je objavio najavu ispred 10 Downing St. Zatim je Sunak otišao kući rano sa komemoracija u Francuskoj povodom 80. godišnjice invazije na dan D.

Nekoliko konzervativaca bliskih Sunaku je pod istragom zbog sumnje da su koristili insajderske informacije da bi se kladili na datum izbora prije nego što su oni objavljeni.

Sunak se borio da se otrese mrlja političkog haosa i lošeg upravljanja koji su okupljeni oko konzervativaca.

U Henley-on-Thamesu, oko 65 kilometara zapadno od Londona, birači poput Patricie Mulcahy, koja je u penziji, osjetili su da nacija traži nešto drugačije. Zajednica, koja inače glasa za konzervativce, ovaj put bi mogla promijeniti svoj izgled.

Mlađa generacija je mnogo više zainteresovana za promjene“, rekla je Mulcahy. „Ali ko god da uđe, čeka ga strašan posao. Neće biti lako."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG