Linkovi

Većina pripadnika američkih oružanih snaga smatra da dopuštanje službe otvorenim homoseksualcima ne bi ugrozilo ratne napore


Pripadnici oružanih snaga homoseksualne orijentacije prosvjeduju ispred Bijele kuće protiv sadašnje politike Pentagona prema homoseksualcima

Zakonska praksa 'don't ask, don't tell', uvedena 1994. mogla bi biti uskoro ukinuta, što je jedan od prioriteta administracije Baracka Obame

Jedno istraživanje provedeno među stotinama tisuća američkih vojnika o mogućem služenju otvorenih homoseksualaca u vojnim snagama pokazuje da postoji rasprostranjeno uvjerenje kako bi takva promjena politike imala neznatan efekt na trenutne ratove u Iraku i Afganistanu.

Opsežna studija Pentagona o mogućnosti ukidanja zabrane služenja vojnicima koji otvoreno priznaju homoseksualnost trebala bi biti objavljena 1. prosinca.

Dijelovi tog izvješća koji su objavljeni unaprijed pokazuju da mnogi vojnici na aktivnoj dužnosti nemaju prigovor da se ublaži aktualna politika poznata kao "ne pitaj, ne govori".

U današnjem izdanju Washington Posta opširno se piše o nadolazećem izvješću. Prema Postu, ispitivanje oko 400 tisuća vojnika i vojnikinja i oko 150 njihovih tisuća bračnih drugova navelo je autore studije da zaključe kako bi prigovori kolegama koji su otvoreno homoseksualci prestalo, jednom kad se zabrana ukine.

Inače ukidanje zakonske prakse "ne pitaj, ne govori" jedan je od političkih ciljeva predsjednika Baracka Obame.

Na pitanje kako bi upućivanje vojnika homoseksualaca na borbeni zadatak imalo utjecaja na američka ratna nastojanja, studija pokazuje da 70 posto ispitanika ne vidi u tome nikakvu opasnost.

Izvješće Washington Posta temelji se na opširnim interviewima s osobama koje su sudjelovale u izradi studije, koja ima 370 stranica.

Glavni vojni i civilni čelnici Pentagona izvješće su primili prošli tjedan ali zasad nema nikakvih komentara. Inače, unatoč nalazima ove studije, neki vojni dužnosnici upozoravaju da bi nagla promjena te politike mogla utjecati na vojne operacije i novačenje.

XS
SM
MD
LG