Linkovi

Većina Njujorčana želi da se predloženi islamski centar gradi na manje kontroverznoj lokaciji


Većina Njujorčana želi da se predloženi islamski centar gradi na manje kontroverznoj lokaciji
Većina Njujorčana želi da se predloženi islamski centar gradi na manje kontroverznoj lokaciji

U anketi New York Timesa jedna petina Njujorčana priznala je animozitet prema muslimanima

Njujorčani žele da predloženi islamski kulturni centar i džamija budu premješteni na neku manje kontroverznu lokaciju, dalje od mjesta terorističkog napada na New York 2001. godine, pokazuje nova anketa koju je proveo dnevnik New York Times. Gotovo jedno desetljeće nakon napada, velik broj građana najvećeg i vjerojatno najviše kozmopolitskog grada u Sjedinjenim Državama još uvijek ima nelagodni odnos s islamom. Jedna petina Njujorčana priznala je animozitet prema muslimanima. Dodatnih 33 posto kaže da, u usporedbi s drugim Amerikancima, muslimani imaju više simpatija za teroriste. A 60 posto anketiranih tvrdi da zbog napada od 11. rujna 2001. godine ljudi koje znaju imaju negativan stav prema muslimanima.

Ukupno 50 posto anketiranih građana New Yorka protivi se predloženom planu gradnje islamskog centra dva bloka sjeverno od mjesta gdje su se nekoć nalazili neboderi Svjetskog trgovinskog centra, premda ne osporavaju pravo nositelja projekta da to učine. Zanimljivo je da je protivljenje islamskom centru najveće u Bronxu, 54 posto, ali i na Manhattanu s 41 posto, iako se taj dio New Yorka smatra bastionom vjerske tolerancije, piše New York Times.

Christian Science Monitor javlja da je od početka gospodarske recesije u Sjedinjenim Državama broj ilegalnih imigranata pao za gotovo jedan milijun. Prema podacima Hispaničkog Pew Centra, broj ilegalnih imigranata u ožujku 2007. godine kretao se oko 12 milijuna, a u ožujku 2009. jedanaest milijuna i sto tisuća. Premda navedeni centar navodi kako ne raspolaže konkretnim podacima, ipak ističe nekoliko saveznih država u kojima je došlo do najvećeg pada.

Prema tom popisu na prvom mjestu je Florida koja bilježi pad od 350 tisuća ilegalnih imigranata tako da ih je sada u toj saveznoj državi 675 tisuća. New York je u protekle dvije godine „izgubio“ oko 150 tisuća ilegalnih imigranata, a Arizona, New Jersey i Kalifornija oko stotinu tisuća. Unatoč ovakvom trendu ilegalni imigranti još uvijek su značajan dio stanovništva u Sjedinjenim Državama s oko 3,7 posto te čine nešto više od pet posto američke radne snage, navodi Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG