Linkovi

Veganska moda: Ljepota bez okrutnosti


Svrha takozvane veganske mode je nošenje odjeće i obuće čija izrada nije podrazumijevala okrutnosti prema životinjama
Svrha takozvane veganske mode je nošenje odjeće i obuće čija izrada nije podrazumijevala okrutnosti prema životinjama

U Los Angelesu, najvećem kalifornijskom gradu - centru kulturnih i zabavnih dešavanja, sve je popularnija moda koju ne čine proizvodi od sirovina  životinjskog porijekla. Svrha takozvane veganske mode je nošenje odjeće i obuće čija izrada nije podrazumijevala okrutnosti prema životinjama.

Cynthia Arcas, dizajnerica iz Kalifornije, posvetila se izradi patika od starih materijala koji se u potpunosti mogu reciklirati. Na to je, kako kaže, inspirisao sin.

"On je postavljao brojna pitanja i jedno od njih je bilo – zašto traćimo resurse? Zašto trošimo toliko vode? I zbog tih njegovih pitanja počela sam da razmišljam kako bi mogli da uradimo stvari drugačije", kaže Arcas - osnivačica modne kompanije Arcas bear.

Tako se rodio novi brend - patike napravljene od recikliranih materijala. Te eko - podobne patike, mada dostupne u brojnim bojama nikada nisu farbane, napravljene su od recikliranih materijala slične boje.

“Dok farbate, koristite vodu, hemikalije i ja sam pokušala da sve to izbalansiram. Odlučili smo da pravimo održive patike od reciklirane gume i pamuka kao i plastičnih boca. Unutrašnji dio patike je veoma udoban, a napravljen je od vlakana kokosovog oraha. “

Dok farbate, koristite vodu, hemikalije i ja sam pokušala da sve to izbalansiram: Cynthia Arcas
Dok farbate, koristite vodu, hemikalije i ja sam pokušala da sve to izbalansiram: Cynthia Arcas

Stara obuća, deformisana i bezbojna prerađuje se u dizajnerske cipele.

“Cipele su napravljene od gume, komada starih đonova i trebalo je da završe na otpadu. Odlučili smo da ih ponovo upotrijebimo u našoj proizvodnji", podvlači ta dizajnerka.

Arcas patike su bile u fokusu tokom nedavno održane veganske modne nedelje u Los Angelesu. Cynthia Arcas, ali i drugi dizajneri, žele da se postaraju da eko - podobno nužno ne znači i ružno.

Veliki dio veganske odeće i cipela se prodaje po visokoj cijeni i postoji čitav niz stilova od kojih se može izabrati adekvatan artikal.

Rebecca Mink, dizajnerica je i stilistkinja, koja pravi veganske cipele za holivudske zvijezde već više od 20 godina. Jabuke, ananasi, pečurke, materijali koje koristi, prilično su nekonvecionalni u industriji obuće.

"Bila sam stilistkinja za slavne ličnosti. Sastavljala sam kombinacije za oblačenje i kupovala mjesečno cipele u vrijednosti od deset do petnaest hiljada dolara. Htjela sam da pronađem način da napravim verziju koja nije od kože i u čiju proizvodnju nije uključena okrutnost prema životinjama, a istovremeno imate nevjerovatan osjećaj udobnosti i modnog dizajna. I riješila sam da to uradim sama", ukazuje Rebecca Mink.

Htjela sam da pronađem način da napravim verziju koja nije od kože i u čiju proizvodnju nije uključena okrutnost prema životinjama: Rebecca Mink
Htjela sam da pronađem način da napravim verziju koja nije od kože i u čiju proizvodnju nije uključena okrutnost prema životinjama: Rebecca Mink

Međutim, visoka cijena je tipična za obuću koja nije proizvedena od uobičajenih sirovina. Ipak, održivost čovjekove sredine i ekološka primjerenost sastavni su dio te mode - pa se kompanije koje proizvode takvu obuću ne žale na nedostatak mušterija.

“Obične kompanije za obuću gube mušterije dok veganske cipele stiču nove poklonike. Jer ono od čega su napravljene nije tek puki modni trend", ukazuje Cynthia Arcas iz kompanije Arcas bear.

Djeluje da su, za sada, veganske cipele izgleda isključivo američka stvar. Evropske zemlje su i dalje okrenute kožnim. Stoga većina nekonvecionalnih dizajnera radi isključivo u Americi gdje znaju da će njihova roba imati kupce.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG