Linkovi

Vazdušni udari SAD-a u Siriji na grupe povezane sa Iranom


Mapa istočne Sirije
Mapa istočne Sirije

Američka vojska saopštila je kasno u utorak da su njene snage izvele vazdušne napade u istočnoj Siriji na mete "infrastrukturnih objekata koje koriste grupe povezane sa iranskim Korpusom islamske revolucionarne garde".

U saopštenju direktora za komunikacije Centralne komande SAD, pukovnika Joea Buccina, navodi se da je predsjednik Joe Biden odobrio udare u Deir el Zouru i da su akcije namijenjene odbrani od napada grupa koje podržava Iran na američko osoblje.

"Današnji udari su bili neophodni zbog zaštite i odbrane američkog osoblja. Sjedinjene Države su preduzele proporcionalnu, namjernu akciju sa ciljem da ograniče rizik od eskalacije i minimalizuju rizik od žrtava", rekao je Buccino.

U saopštenju se navodi napad 15. augusta u istočnoj Siriji, za koji su SAD rekle da je dron pogodio kompleks pod kontrolom američkih trupa i sirijskih opozicionih boraca koje SAD podržavaju.

U izvještaju su korišćene neke informacije agencije Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG