Linkovi

Vatikan: Papa Benedikt je "lucidan, stabilan, ali u ozbiljnom stanju"


Papa Benedikt na aerodromu u Minhenu 2020. godine.
Papa Benedikt na aerodromu u Minhenu 2020. godine.

Papa Benedikt XVI, koji se povukao sa mesta poglavara Rimokatoličke crkve 2013, je "lucidan, stabilan, ali u ozbiljnom stanju", saopštio je Vatikan, dan nakon objave da se zdravstveno stanje 95-godišnjeg bivšeg pape pogoršalo.

Portparol Vatikana Mateo Bruni izjavio je da je papa Franjo zamolio vjernike da nastave sa molitvama "u ovom teškom trenutku".

Zdravstveno stanje počasnog pape Benedikta pogoršalo se zbog starosti i ljekari ga stalno prate, saopšteno je u srijedu iz Vatikana.

Portparol Vatikana rekao je da je Franjo otišao da posjeti papu Benedikta u manastiru na teritoriji Vatikana, u kojem živi od penzionisanja u februaru 2013.

"Što se tiče zdravstvenog stanja pape Benedikta, mogu potvrditi da se u posljednjim satima dogodilo pogoršanje zbog starosti", rekao je Bruni u srijedu i dodao da je "situacija u ovom trenutku pod kontrolom i da je papa pod stalnim nadzorom ljekara".

Papa Benedikt XVI jedini je poglavar Rimokatoličke crkve za gotovo 600 godina koji je napustio svoj položaj.
Papa Benedikt XVI jedini je poglavar Rimokatoličke crkve za gotovo 600 godina koji je napustio svoj položaj.

Na kraju svoje uobičajene audijencije u srijedu, papa Franjo je rekao da je Benedikt "veoma bolestan" i zamolio vjernike da se mole za penzionisanog papu.

Benedikt je postajao sve slabiji posljednjih godina. Kada je u aprilu napunio 95, njegov dugogodišnji sekretar Georg Gensvajn, rekao je da je penzionisani papa bio dobre volje, dodajući da je "prirodno fizički slab i krhak, ali prilično lucidan".

U prvih nekoliko godina penzije, Benedikt je prisustvovao ceremonijama u Bazilici svetog Petra. Ali, posljednjih godina nije bio dovoljno snažan da prisustvuje dugim službama.

Papa Franjo pozdravlja papu Benedikta prilikom ceremonije ustoličenja 13 kardinala, novembar 2020.
Papa Franjo pozdravlja papu Benedikta prilikom ceremonije ustoličenja 13 kardinala, novembar 2020.

Papa Benedikt, čije je svetovno ime Jozef Racinger, izabran je 2005. godine. Bio je na mjestu pape do 2013. kada je objavio da se povlači.

Papa Franjo, koji je izabran za njegovog nasljednika, pohvalio je Benediktovu odluku kao hrabro priznanje da mu fizička slabost više ne omogućava da u potpunosti služi 1,3 milijarde katolika u svijetu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG