Linkovi

Vatikan: Ćutanje o još jednom slučaju svećeničke pedofilije


Vatikan: Ćutanje o još jednom slučaju svećeničke pedofilije
Vatikan: Ćutanje o još jednom slučaju svećeničke pedofilije

Prema dokumentaciji uključenoj u sudsku tužbu biskupi američke savezne države Wisconsin su 1996. godine o pedofilskom iživljavanju svećenika Lawrence Murphy-a nad gluhom djecom uputili pritužbu direktno u ured, u to vrijeme, kardinala Josepha Ratzingera, današnjeg pape Benedikta. Odgovora na tu pritužbu nije bilo.

Rimokatoličku crkvu i Vatikan ovih dana potresa novi pedofilski skandal, ovog puta vezan za američkog svećenika koji se seksualno iživljavao na 200 gluvih dječaka prije nekoliko decenija. Žrtve tog iživljavanja okrivljuju papu Benedikta za guranje pod tepih saznanja o tom slučaju u vrijeme dok je papa bio jedan od vatikanskih kardinala.

U skandal o kojem je riječ bio je uključen, 1998. godine preminuli, američki svećenik Lawrence Murphy. On je od 1950. godine do srednine 70-ih radio u jednoj školi za gluhe. List New York Times je prvi objavio vijest o grijehovima pokojnog svećenika.

Jedna grupa zastupnika žrtava seksulne zloupotrebe djece, članova “Mreže preživjelih žrtva svećeničkih iživljavanja” (“Survivors Network of those Abused by Priests”) okupila se pred ambasadom Vatikana u Washingtonu da izraze ogorčenje ne-reagiranjem i ćutanjem Vatikana o tom slučaju:

“Svećenik Murphy je jadnik, sitna riba da tako kažem. Ljudi koji nisu sankcionirali njegova pedofilska iživljavanja su, po nama, mnogo veći krivci” - rekla je Becky Ianni, žrtva seksualnog napastvovanja kada je imala devet godina. Sada je aktivista “Mreže preživjelih žrtva svećeničkih iživljavanja.” Papa Benedikt bi, kako kaže, morao biti mnogo odgovorniji:

“Trebalo bi da papa objavi listu svih svećenika, pouzdano dokazanih pedofila. Trebalo bi da naredi svim biskupima, i u Americi i širom svijeta, da sarađuju sa civilnim vlastima.”

Druga grupa zastupnika te mreže je u Rimu, ispred Vatikana, zahtijevala odgovor od samog pape. Glasnogovornik Mreže preživjelih žrtva svećeničkih iživljavanja Peter Isley ističe:

“Trebamo znati zašto papa nije dozvolio da se obznani slučaj svećenika Murphy-a, zašto nije dozvolio da za taj slučaj zna policija, zašto ga nije osudio i zabranio mu obavljanje svećeničke dužnosti.”

Prema dokumentaciji uključenoj u sudsku tužbu biskupi američke savezne države Wisconsin su 1996. godine o pedofilskom iživljavanju svećenika Lawrence Murphy-a nad gluhom djecom uputili pritužbu direktno u ured, u to vrijeme, kardinala Josepha Ratzingera, današnjeg pape Benedikta. Odgovora na tu pritužbu nije bilo. U sadašnjem saopštenju Vatikana kaže se samo da je Vatikan informisan o tom slučaju decenijama nakon što su se zlostavljanja dešavala i dvije godine nakon smrti svećenika Murphy-a

Aktivisti “Mreže preživjelih žrtva svećeničkih iživljavanja” tvrde da postoje i brojni drugi slučajevi svećeničkih seksulanih iživaljavanja o kojima nije izvješteno.

“ Žrtve se još uvijek javljaju. Svakog mjeseca pozivaju me nove žrtve koje su konačno smogle hrabrosti da progovore otvoreno” – kaže gospođa Ianni.

Papa Benedikt je prije nekoliko dana uputio izvinjene katolicima Irske kao odgovor na navode o seksualnom iživljavanju svećenika u toj zemlji. U tom izvinjenju papa nije rekao ni riječi o odgovornosti Vatikana. Samo je prije dva dana prihvatio ostavku jednog irskog biskupa, optuženog za loše vođenje slučajeva pedofilije na području biskupije koju je predvodio.

XS
SM
MD
LG