Linkovi

Odbor UN-a za prava djece od Vatikana traži da odmah ukloni sve svećenike optužene za zlostavljanje djece, i da ih preda civilnim vlastima


Odbor je pozvao Svetu Stolicu da otvoreno prizna seksualno zlostavljanje na desetine hiljada djece , i da preda svu arhivu koja se odnosi na ovo pitanje

Odbor Ujedinjenih Naroda za prava djece je objavio zahtjev bez presedana, kojim se od Vatikana traži da odmah ukloni sve svećenike optužene za zlostavljanje djece, te da ih preda civilnim vlastima. Odbor je danas pozvao Svetu Stolicu da otvoreno prizna seksualno zlostavljanje na desetine hiljada djece , i da preda svu arhivu koja se odnosi na ovo pitanje. Odbor je takodjer izrazio veliku zabrinutost time što katolička crkva nije priznala opseg počinjenih zločina, nije poduzela potrebne mjere da se to spriječi, i što je usvojila politiku kojom se praktički omogućava nastavak takve prakse bez posljedica.
Iako preporuke ovog Odbora UN-a nisu obavezujuće, to je prvi put da je Vatikan morao odgovoriti na pitanja tokom međunarodne rasprave o tom problemu.

Sudske tužbe su dovodile do bankrotstva parohija, i do osude svećenika. Ali rasprava održana u Ženevi prošlog mjeseca je prvi put da je Vatikan morao odgovoriti na pitanja međunarodnog panela o svećenicima pedofilima. Na raspravi je svjedočio nadbiskup Silvano Tomasi.

Vatikan je pažljivo razradio politiku i procedure čiji je cilj pomoći eliminiranju takvih zlostavljanja, rekao je on.

Ali predstavnici Vatikana su odbili predati detaljne informacije o više od 4 hiljade slučajeva na koje je skrenuta pažnja. Mark Serrano kaže da je morao podnijeti sudsku tužbu kako bi primorao crkvu da prizna da ga je njen svećenik primorao na seksualni kontakt 70-tih i 80-tih godina. On tvrdi da je taj svećenik prebačen u drugu parohiju i da je na seksualni kontakt primorao još na desetine djece. Serrano je postao glasnogovornik za američke žrtve.

Zahtjevamo da svi počinitelji seksualnih zlostavljanja, prošli, sadašnji i budući, budu uklonjeni, kaže Serrano.

I on ne vjeruje u ono što je čuo u Ženevi.

Oni to poriču, nastoje zamaskirati, nude riječi uvjeravanja, upravo kao što su riječi koje su meni govorili kada sam bio mlađi, uvjeravanja mog biskupa. To je isti čin kojem sam bio svjedok i prije 30 godina, priča Mark Serrano.

U našoj crkvi se desilo nešto veoma pogrešno, kaže John Carr, koji sada podučava na univerzitetu Georgetown u Washingtonu kojeg vode Jezuiti. On je nekada radio za američku bišopsku konferenciju, i sada umanjuje značaj istrage UN-a.

Istraga UN-a je u redu, mora se neko držati odgovornim. Ali ono što je mnogo značajnije su promjene koje dolaze svaki dan u stavovima, ponašanju i praksi naše crkve, kaže John Carr.

Vatikan je objelodanio, nakon saslušanja u Ženevi, da je papa Benedikt zvanično uklonio na stotine svećenika optuženih za zlostavljanje. Ali Serrano kaže da bi se i biskupi trebali držati odgovornim.

Ništa se zapravo neće promijeniti sve dok papa Franjo ne odluči da iz crkve isključi biskupe koji kriju one koji seksualno zlostavljaju djecu, kaže Mark Serrano.

Papa Franjo je oformio komisiju za zaštitu djece. Ali kritičari kažu da je to razočaravajući odgovor od čovjeka koji je dosta toga uradio kako bi obnovio imidž crkve.
XS
SM
MD
LG