Linkovi

Vanredno stanje u Sjevernoj Makedoniji zbog požara


North Macedonia firefighter
North Macedonia firefighter

Vlada Sjeverne Makedonije je zbog povećanog broja požara proglasila krizno stanje na teritoriji cijele države u trajanju od 30 dana.

Od srijede (4. avgusta) je na snazi i kompletna zabrana kretanja po šumskim predjelima u čitavoj državi.

Desetine požara gore u Sjevernoj Makedoniji. Prema podacima Centra za upravljanje krizama (CUK), aktivna su žarišta u regionu Bitolja, Strumice, Kumanova i Štipa, u istočnom dijelu države.

U srijedu je najkritičnije bilo u okolini Pehčeva, Kumanova i Makedonskog broda.

U četvrtak ujutro u gašenju požara u okolini Pehčeva je angažovano pet helikoptera, od kojih su tri iz Srbije. Oni su bili u akciji i u srijedu, ali popodne su bili prizemljeni zbog visokih temperatura.

U gašenju požara u tom regionu pomažu i vatrogasne ekipe iz Bugarske. Predstavnik vatrogasne jedinice iz Blagoevgrada je informisao da je angažovan tim od 25 vatrogasaca iz Bugarske.

Dramatično je bilo stanje i u opštini Staro Nagoričane kod Kumanova, a aktivnosti ekipa su otežane zbog nepristupačnog terena.

U selu Čelopek u srijedu su gorjele bivše vojne barake, kuće, drugi objekti, stoka i travnate površine. Nadležne institucije još nisu potvrdile informacije stanovnika sela da je jedna žena poginula u požaru, jer nije na vrijeme napustila svoj dom.

Policija je saopštila da je uhapsila četiri osobe osumnjičene za podmetanje požara, od kojih je jedna državljanin Albanije.

Vicepremijer Artan Grubi je izjavio da je preko 80 posto požara izazvano ljudskim faktorom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG