Linkovi

Vanredno stanje u Otawi zbog protesta kamiondžija - protivnika obavezne vakcinacije


Natpis "Želim da mi vratite slobodu" na protestu kamiondžija u glavnom gradu Kanade.
Natpis "Želim da mi vratite slobodu" na protestu kamiondžija u glavnom gradu Kanade.

Gradonačelnik Otawe Jim Watson proglasio je vanredno stanje u nedjelju zbog protesta kamiondžija koji već 10 dana okupiraju glavni grad Kanade, jer se protive obaveznoj vakcinaciji.

"Ovo je signal da su tekuće demonstracije prijetnja po bezbjednost stanovnika ovog grada, kao i da nam je potrebna podrška sa drugih nivoa vlasti", navodi se u saopštenju.

Watson je dodao da su demonstranti preuzeli kontrolu nad situacijom i da ih ima više od policajaca.

"Konvoj slobode" su osnovale kamiondžije koje se protive pravilu da samo vakcinisani mogu da uđu u Kanadu. Protest je prerastao u demonstracije protiv režima premijera Justina Trudeaua i mjera za očuvanje javnog zdravlja.

Policija u Otawi je izmijestila demonstrante i stavila nove barikade da ne mogu da priđu određenim dijelovima grada. Rečeno je i da se prikupljaju podaci o registarskim tablicama za slučajeve krivičnog gonjenja.

Policija je saopštila da će odgovarati i oni koji kamiondžijama donose kanistere sa benzinom, kako bi napunili rezervoare i mogli da blokiraju centar grada.

Na protestima, koji su praktično paralisali centar grada u proteklih 10 dana, viđene su i zastave Konfederacije, kao i nacistički simboli.

Kamiondžije poručuju da se neće skloniti dok se ne ukine pravilo o obaveznoj vakcinaciji pri ulasku u Kanadu. Međutim, za one koji prelaze u Ameriku važi isto - jer SAD puštaju samo vakcinisane građane da uđu u zemlju.

Blokada centra Otawe, 29. januar 2022.
Blokada centra Otawe, 29. januar 2022.

Kanadski ministar za javnu bezbjednost Marco Mendicino​ rekao je da vlada neće popustiti.

"Građani su se na izborima 2021. izjasnili o našem prijedlogu o obaveznoj vakcinaciji. I mi sada jednostavno ispunjavamo ono za šta je glasala većina Kanađana", rekao je on za televiziju CBC.

Kanadske kamiondžije dobijaju podršku i iz Amerike. Stranica GoFundMe, koji se bavi prikupljanjem donacija, onemogućio je da se skuplja novac za kamiondžije, što je razbijsnilo neke republikance koji su najavili istragu.

Demonstracije su podržali i bivši predsjednik Donald Trump, kao i milijarder i generalni direktor Tesle Elon Musk.

Kanadski premijer Justin Trudeau, koji je u izolaciji jer ima Covid, sa porodicom je napustio Otawu iz bezbjednosnih razloga. Policija je do sada uhapsila četvero ljudi koji su optuženi za zločine iz mržnje, a istražuju se i drugi zbog pijretnji javnoj bezbjednosti.

Trudeau je ranije rekao da demonstranti predstavljaju samo mali deo društva i da ih se vlada ne plaši. Oko 90 odsto kamiondžija koji prelaze kanadsku granicu je primilo vakcine protiv Covida, kao i oko 79 odsto ukupne populacije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG