Linkovi

Valley Fever izaziva zabrinutost u Kaliforniji, Arizoni


Jedan dugogodišnji zdravstveni problem u kalifornijskoj Centralnoj dolini zadnjih se godina pogoršao i naveo zdravstvene djelatnike da narede relokaciju 3.000 zatvorenika iz dva državna zatvora. Bolest, međutim, pogađa veliki dio stanovništva u nekim ruralnim zajednicama i makar često prolazi nezapaženo, ona ponekad može biti razorna za pacijenta...

Dale Pulde prodaje svoju kuću u Kaliforniji jer nije u stanju podmirivati račune. Taj mehaničar za motocikle i bivši vozač drag car utrka obolio je od bolesti zvane Valley Fever, u kalifornijskoj Centralnoj dolini, i nije više sposoban raditi.

U početku, kašljao je tako teško da se znao i onesvijestiti.

“Oblio bi me znoj, sav bih se osuo. Liječnici nisu znali što činiti pa su mi prepisivali antiinflamatorni prednison i razne druge lijekove, a meni je bivalo sve lošije.”

Potkraj 2010. godine, liječnici su postavili dijagnozu – Valley Fever, Dolinska groznica. Otada, Pulde uzima antigljivične lijekove, uključujući jedan koji, po bočici, košta gotovo 1.000 dolara.

Valley Fever, gljivična infekcija liječnicima poznata i kao coccidioidomycosis, širi se putem gljivičnih spora koje se, prilikom narušavanja tla (kao prilikom iskapanja i gradnje), oslobađaju iz njega i dižu u zrak.

Problem je sve prisutniji u naseljima koji se svojim rubovima šire u ruralna područja – u kalifornijskoj Central Valley i drugim polusušnim dijelovima na Jugozapadu, naročito Arizoni, te u dijelovima Latinske Amerike.

Dr. Robert Kaplan, specijalist za infekcijske bolesti, kaže da polovica zaraženih ne pokazuje nikakve simptome, dok drugi pate od bolova i groznice. Kod malog broja pacijenata javljaju se plućna oboljenja, a kod 1% pacijenata nastupaju ozbiljni problemi.

“Najveći je meningitis koji pogađa mozak i leđnu moždinu i može ugroziti život.”

U najgorem slučaju, Valley Fever, odnosno Dolinska groznica, može biti smrtonosna.

Najopasnija je za one s oslabljenim imunološkim sustavom i, iz razloga koji još nisu poznati, kaže dr. Claire Panosian Dunavan – za pripadnike nekoliko rasnih skupina.

“Za Filipince, Amerikance afričkog porijekla, Indijance, Hispanike i Azijate.”

Ali podložni infekciji i oboljenju mogu biti i drugi, poput Sharon Filip, stanovnice Seattlea, u saveznoj državi Washington.

“Ja sam danas sjena onoga što sam nekad bila. Moram dodati i da nikad prije nisam imala imunoloških problema. Nikad nisam bila bolesna i nikad nisam bila ni na kakvim lijekovima.”

Na svojem websiteu, Sharon detaljno opisuje svoj problem. Smatra da bi bolesti trebalo posvetiti više pažnje.

Dr. Dunavan se slaže.

“Glavni je prioritet, mislim, podići svijest kod pacijenata i kod liječnika, koji bi je trebali biti u stanju dijagnosticirati i znati pružiti pomoć.”

Za sada, ne postoji lijek ili cjepivo za sprječavanje infekcije. Za sada, kažu liječnici, rano otkrivanje simptoma najefikasniji je način borbe protiv protiv Valley Fever.
XS
SM
MD
LG