Linkovi

Knjiga o životu žene - špijuna CIA-e


Lobby of the CIA Headquarters Building in Langley, Virginia, 2008 file photo.
Lobby of the CIA Headquarters Building in Langley, Virginia, 2008 file photo.
Bivši operativac američke obavještajne agencije CIA, Valerie Plame, vratila se u svijet špijunaže, ali ne kao špijun nego kao autorica jedne nove knjige. Njen prvi roman, Blowback, se temelji na njenom iskustvu tajnog agenta CIA-e.


U drami iz 2010.godine pod nazivom Fair Game, u kojoj su glavne uloge imali Naomi Watts i Sean Penn, govori se o tome kako su ime i pozicija operativca CIA-e Valerie Plame 2003. godine procurili u javnost.

Ona je napustila CIA-u u vrijeme administracije predsjednika Busha , nakon što je njen muž, bivši američki diplomata Joe Wilson, nazvao netačnima tvrdnje administracije da je Saddam Hussein pokušao kupiti obogaćeni uranij od vlade u Nigeriji.

Oni na vrhu su željeli uništiti karijeru jednog tajnog agenta CIA-e kako bi me kaznili što sam rekao istinu., kazao je tada Wilson.

Deset godina nakon tog skandala, Valerie Plame se vratila u svijet špijunaže kao romanopisac. Ona kaže da je glavni lik njene knjige Blowback, Vanessa Pierson, žena - špijun koja pokušava uravnotežiti privatni život sa karijerom, upravo kao što je to bio slučaj i s njom samom. Plame kaže da su u popularnoj kulturi žene - tajni agenti podložne stereotipu fatalnih žena.

“Ili su previše seksualizirane , ili su prikazane kao žrtve. O njima ponekad mislim kao o papirnim lutkama., kaže Plame


Ona daje i nekoliko primjera, a jedan od najpopularnijih je Angelina Jolie u filmu SALT.

“Angelina Jolie je toliko lijepa da sve što radi izgleda sjajno. Medjutim, to istinski nema mnogo veze sa realnošću., govori Valerie Plame.

U novije vrijeme likovi žena - špijuna su donekle razbili taj stereotip i oduševili publiku, poput operativca CIA-e Maye, koja u filmu Zero Dark Thirty traga za Osamom bin Ladenom.

"Ja cijenim hrabre i jake žene koje se bore protiv svakog problema, ali moram reći da je ta operacija izvedena zahvaljujući timu od više od deset operativaca CIA-e, jedno duže vrijeme, dok Bin Laden nije lociran., objašnjava Plame.

Ona kaže da popularna kultura često zamišlja situacije iz stvarnog života u svijetu špijunaže.


"Vlada suradjuje s cjelokupnom industrijom telekomunikacija još od 40-tih godina prošlog vijeka. Uvukli su se u sve: čitaju vaše izvještaje iz banke, kompjuterske dokumente, elektronsku poštu, prisluškuju vam telefone. - to je izvadak iz filmske drame od prije 15 godina Enemy of the State s Will Smithom, koja govori o sofisticiranom sistemu nadzora od strane vlade i čovjeku koji je to razotkrio. Nevjerovatna sličnost s nedavnim otkrićima o nadgledanju i praćenju od strane Nacionalne agencije za sigurnost, kaže Valerie Plame.

“Postoji odredjena dinamika i ravnoteža izmedju nacionalne bezbjednosti s jedne strane i gradjanske privatnosti s druge. Ali, brine me neki eventualni pretjerano odan tužitelj,...ili, da Bog sačuva, neki dio vlade koji je spreman okrenuti se ka tiraniji.
To je vrlo opasno jer je informacija moć. Sada je već poznato kako je duboko i koliko daleko otišla Nacionalna agencija za bezbjednost kako bi zemlju zaštitili od neprijatelja.


Blowback je prva knjiga Valerie Plame u nizu romana koje će pisati kako bi osvijetlila tajni život žene - špijuna.
XS
SM
MD
LG