Linkovi

Valentinovo u svemiru: letjelica Stardust-NExT i komet Tempel 1


Valentinovo u svemiru: letjelica Stardust-NExT i komet Tempel 1
Valentinovo u svemiru: letjelica Stardust-NExT i komet Tempel 1

To je za NASA-u drugi susret s tim kometom. Prije šest godina, letjelica Deep Impact snimila je komet, kao i udar sonde koju je poslala ka površini kometa, kako bi prikupila uzorke prašine stvorene sudarom

Američka nacionalna agencija za istraživanje svemira, NASA, kaže da planira za dolazeće Valentinovo susret između jedne svoje letjelice i kometa. Letjelica Stardust-NExT trebala bi se naći s kometom Tempel 1 u noći 14. veljače.

To je za NASA-u drugi susret s tim kometom. Prije šest godina, letjelica Deep Impact snimila je komet, kao i udar sonde koju je poslala ka površini kometa, kako bi prikupila uzorke prašine stvorene sudarom.

Otada, komet Tempel 1 prošao je punu orbitu oko Sunca.

NASA kaže da će letjelica Stardust-NExT snimiti 72 nove slike kometa i pružiti znanstvenicima priliku da odrede kakve se promjene – i gdje! – dogode s kometom kad prolazi kroz Sunčev sustav.

Za letjelicu Stardust-NExT, ovo je bilo putovanje od 4 i pol godine da bi se sastala s kometom. NASA kaže da će to vjerojatno biti i posljednji zadatak letjelice koja je, nakon prijeđenih gotovo šest milijardi svemirskih milja otkako je lansirana 1999., gotovo potpuno iscrpila svoje gorivo.

XS
SM
MD
LG