Linkovi

Pred Valentinovo, festival čokolade za zaljubljene i sve druge


Dan Svetoga Valentina se slavi u mnogim zemljama svijeta 14. februara. Zaljubljeni izražavaju svoju medjusobnu ljubav razmjenjujući cvijeće, čestitke i posebno - čokoladu!

Po statistima proizvodjača čokolade, samo u Sjedinjenim Državama oko 27 miliona kilograma čokoladnih proizvoda, vrijednih 350 miliona dolara, proda se tokom nedjelje u koju pada Valentinovo. Posjetili smo jedan popularni festival čokolade u blizini glavnog grada Sjedinjenih Država i zatekli mnoštvo!

Od čokoladnih fontana i kolačića svih boja, preko čokoladnih bombona, do raskošnog sladoleda, sve je na ovom festivalu u gradu Fairfax , savezna država Virginia, od čokolade.

Gena Marino, posjetiteljka se divi i kaže:
Nevjerovatno! Ovo je tamna čokolada? Oh, toliko je ukusna.

I djeca i odrasli uživaju u ovom čokoladnom obilju.

Jay Porter, posjetitelj govori o svojim utiscima:
Meni se svidja raznovrsnost. Tek smo počeli. Prvo ćemo do čokoladne fontane. Na donjem spratu su marshmallow kolačići koji se umaču u čokoladu. A nismo probali ni sladoled. Idemo dalje...

Ovaj dvodnevni festival, koji se održava na vikend prije Valentinova, je 21 . po redu. Leslie Herman je jedna od organizatorica i ona objašnjava:

Svake godine je festival sve veći. Nema veze ni kakvo je vrijeme - osim ako nije neka neprohodna mećava. No, svijet dolazi i ako je kiša, ako je snijeg, ako je hladno. Obično imamo oko deset hiljada posjetitelja.

Mnogi posjetitelji počinju svoj čokoladni dan doručkom od palačinaka s čokoladom, koje poslužuju volonteri. U dijelu gdje se probaju razne slastice, oko 40 lokalnih biznisa izlaže svoje slatke proizvode. Debby Walsh ovdje izlaže već zadnjih 20 godina.

Uživam da budem ovdje svake godine, i srećem mnoga poznata lica. Drago mi je da usrećujem ljude dajući im čokoladu. Moji se proizvodi dobro prodaju., kaže Walsh.

Festival nudi dosta čokoladne konkurencije, kroz tzv. Chocolate Challenge - Čokoladni Izazov. Profesionalni i amaterski proizvodjači čokolade se mogu takmičiti sa svojim kreacijama, a sponsor takmičenja je Univerzitet George Mason. Joe WIlson je direktor odjela Univerziteta za ishranu, i kaže:

Sudije su probale jutros ove proizvode, ali publika još nije. Proizvodi se prosudjuju po ukusu, preciznosti izrade i po samoj kreaciji.

Posjetitelji takodjer mogu glasati za ono što im se najviše svidja, a potom sudjelovati na aukciji doniranih torti. Ima i ne-čokoladnih aktivnosti, kao jedna koju nudi lokalna grupa motociklista koji voze kultni Harley - Davidson. Larry Larson koji predvodi grupu, kaže:

Mi smo ovdje čokolada za oči. Ljudi naime uživaju da vide naše motore, da sjednu na njih, da ih dotaknu. Ovo je atrakcija za sebe, i doprinosi uživanju festivala čokolade.

Organizatorica Herman kaže da cilj festivala nije samo čokolada i zabava.

Beneficija je i u tome da lokalni biznisi imaju koristi. Osim toga, Odbor Festivala bira i pobjednika, koji potom dobija veliku donaciju za razvoj svog biznisa.

Tu je i humanitarni aspekt i stoga Melissa Guzman, koja ima čokoladnu fontanu, godinama sudjeluje na fastivalu.Ona kaže:

25 posto od prihoda svih koji sudjeluju se daje u humanitarne svrhe,organizacijama koje bira Odbor festivala. Dakle, kroz festival se odužujemo svojoj zajednici.

A to svako voli.
XS
SM
MD
LG