Linkovi

Inzko: "Ništa od referenduma u RS, imam simpatije za probleme Hrvata"


Inzko: "Ništa od referenduma u RS, imam simpatije za probleme Hrvata"
Inzko: "Ništa od referenduma u RS, imam simpatije za probleme Hrvata"

Američka administracija navodi da će - bude li neophodno - uvesti vlastite mjere za potporu Daytonu i državnim institucijama BiH

Visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Inzko boravi u Washingtonu gdje s visokim dužnosnicima State Departmenta razgovara o krizi u BiH. Prije dolaska u Washington gospodin Inzko podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda izvješće o stanju u BiH s porukom da se zemlja nalazi u najtežoj krizi nakon okončanja rata 1995.godine.

On je posebno naglasio problem s negiranjem državnih institucija koje dolazi iz Banje Luke, odnosno manjeg BH entiteta – Republike Srpske, čije političko čelništvo želi provesti referendum o ukidanju sudstva i tužilaštva na državnoj razini.

„Osobno mislim da do referenduma neće doći. Ili će ga Republika Srpska povući ili ćemo to učiniti mi, tako da neće više biti za neki referendum zakonske osnove“.

Visoki međunarodni predstavnik neće poduzimati nikakve mjere, glede srpskog referenduma, dok se ne vrati s puta po Sjedinjenim Državama. U intervju kojeg je dao Bosanskom servisu Glasa Amerike, gospodin Inzko je govorio i o hrvatskom pitanju u BiH:

"Hrvati su imali sastanak, govorim o Hrvatskom narodnom saboru, što je u okviru Ustava, a sve što je u okviru Ustava i zakona može se raditi. Ja imam puno simpatija za sve brige koje imaju Hrvati. Međunarodna zajednica se treba, u narednom periodu, više baviti tim hrvatskim pitanjem. Mi obično govorimo o entitetima ili o Banjoj Luci, ali malo govorimo o Hrvatima. To će biti, sigurno, moj sljedeći zadatak poslije formiranja državne vlasti u kojoj, naravno, želim vidjeti i Hrvate“.

Američka predstavnica u Ujedinjenim narodima Rosemary Dicarlo, prenijela je u Vijeću sigurnosti UN-a da njena vlada u potpunosti podržava Visokog međunarodnog predstavnika i njegov stav da su vlasti Republike Srpske pozivom na referendum o ukidanju državnog suda i tužilaštva najozbiljnije prekršile daytonski mirovni sporazum:

“Mi smo u procesu ozbiljnog razmišljanja da provedemo naše, vlastite, mjere kojima bi se dala potpora Daytonu kao i državnim institucijama u BiH, ukoliko to bude neophodno”.

Valentin Inzko danas o situaciji u BiH, u State Departmentu razgovara sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom te njegovim pomoćnikom Thomasom Countrymanom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG