Linkovi

Vakcine protiv Covida za mlađu djecu već se pakuju i šalju


Pfizerove vakcine za djecu
Pfizerove vakcine za djecu

Administracija predsjednika Joea Bidena počela je da pakuje i šalje milione doza vakcine protiv Covida za djecu uzrasta od 5 do 11 godina, u iščekivanju zelenog svjetla regulatora, saopštila je Bijela kuća.

Prve vakcine mogle bi da budu primljene do sredine sedmice.

“Ne čekamo operacije i logistiku", rekao je koordinator Bijele kuće za Covid Jeff Zients.

Sjedinjene Države se nadaju da će imunizacijom djece spriječiti novi talas pandemije tokom zimskih mjeseci kada građani provode više vremena u zatvorenom prostoru, a respiratorne bolesti se brže šire.

Broj slučajeva koronavirusa pada proteklih nedjelja, ali se virus više puta vraćao, dok prijete i novi sojevi koji se lakše prenose.

Savjetodavni odbor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak će razmotriti detaljne preporuke za imunizaciju mlađe djece Pfizer/BioNTech vakcinom. Uprava za hranu i lijekove (FDA) već je odobrila vakcinaciju djece trećinom doze od one koja se daje odraslima. Direktorica CDC-a Rochelle Walensky​ će dati konačno odobrenje za hitnu upotrebu vakcine.

Zients je rekao da vlada ima dovoljno doza Pfizerove vakcine da vakciniše svih 28 miliona djece uzrasta od 5 do 11 godina.

Očekuje se da kampanja imunizacije djece počne krajem ove nedjelje, te da bude u punom zamahu od naredne sedmice. Upotreba Pfizerove vakcine već je odobrena za stariju djecu.

Nakon što je FDA odobrila vakcinu, Bidenova administracija zatražila je od država i teritorija da naruče prve doze, a zaposleni u američkoj farmaceutskoj kompaniji i u distributivnim centrima počeli su da pripremaju i pakuju 15 miliona doza.

"Još više doza će biti spakovano, poslato i isporučeno", najavio je Zients.

Cilj je da roditelji imaju niz opcija za vakcinaciju djece - od pedijatrijskih ordinacija do apoteka.

Direktorica CDC-a ponovila je da su klinički testovi kod djece pokazali da je Pfizerova vakcina veoma efikasna u sprječavanju teških oblika bolesti, bez ozbiljnih kontraindikacija.

Zients je također saopštio da je oko 70 posto punoljetnih Amerikanaca u potpunosti imunizovano, te da je 80 posto primilo najmanje jednu dozu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG