Linkovi

Vakcine i dalje efikasne, treća doza poboljšava zaštitu, a vakcinacija u tržnim centrima građanima olakšava izbor


Vakcinacija u sarajevskom tržnom centru
Vakcinacija u sarajevskom tržnom centru

Treća doza vakcina protiv COVID-19 značajno reducira infekcije, a akcije vakcinacije građana tamo gdje su građanima „usput“ i „na ruku“, na mjestima kao što su tržni centri, imaju lijep odziv i efekat.

Sve više nedavnih dokaza ide u prilog informisane odluke za primanje treće doze – „booster“ za vakcine protiv COVID-19. Opservaciona studija iz Izraela na oko milion osoba, objavljena potkraj oktobra u Lancetu pokazala je kako u valu s dominantnom delta varijantom virusa, treća doza ima veliku efikasnost. U Izraelu se vakcinacija rađena Pfizer vakcinom i pokazalo se kako treća doza pojačava efikasnost eve vakcinu u samom sprječavaju infekcije, a ne samo simptomatske bolesti.

Inače nevezano za ovu studiju, iako se pokazalo da je inicijalna efikasnost vakcina protiv COVID-19 opala usljed pojave Delte, i nakon 6 mjeseci, većina ovih vakcina i dalje ima visoku efikasnost, pogotovo u sprječavanju hospitalizacije.

Efikasnost vakcina na delta soj

Prema podacima ​Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju (Institute for Health Metrics and Evaluation -IHME) pri Univerzitetu Washington u Seattleu, najbolje se „drži“ Modernina Spikevax vakcina, koja je u preveniranju simptomatske bolesti izazvane delta, beta i gama varijantom efikasna 94%, au preveniranju infekcije 80%.

U preveniranju simptomatske bolesti Pfizer Comirnaty je efikasna 85%, a u preveniranju infekcija 78%.

AstraZeneca je u preveniranju simptomatske bolesti efikasna 85%, a u preveniranju infekcije 49%.

Sinopharm je 63% efikasna protiv simptomatske bolesti, a 56% protiv infekcije.

Punkt za vakcinaciju u sarajevskom tržnom centru
Punkt za vakcinaciju u sarajevskom tržnom centru

Vakcinacije u tržnim centrima

Širom svijeta se pooštravaju mjere protiv širenja COVID-19 i intenziviraju kampanje vakcinacije stanovništva.

Odličan primjer toga je akcija vakcinacije za sve građana s prebivalištem u Kantonu Sarajevo koja je protekli vikend održana u tržnom centru SCC. Već prvi dan vikend-akcije, koja je trajala od 10 ujutro do 14 popodne, stvorio se red za vakcinaciju od kojih su većinom bile prve doze. Ovo ohrabruje jer se čini da su mnogi građani, posebno mladi, kojih nije nedostajalo u redu, shvatili kako je vakcinacija najbolji način zaštite od COVID-19.

Treba naglasiti da su na vakcinalnom punktu bila prisutna i ambulantna kola i ekipe Hitne pomoći za slučaj da se dogodi neka reakcija.

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dr. Anisa Bajramović je bila vidno zadovoljna odzivom građana na ovom punktu.

Prvi dan akcije, od 10 do pola jedan smo dali već 190 doza, uglavnom većina dođe da primi prvu dozu i nekoliko drugih doza, a ima li smo i par slučajeva vakcinacije tinejdžera“, kaže dr. Bajramović. Do kraja akcije u nedjelju, vakcinisano je 683 osobe.

Vakcine koje su bile dostupne i koje će u narednom periodu biti dostupne su Pfizer-BioNTech, Moderna i Sinopharm. Ljudi su najviše tražili Pfizer, a povećava se interesovanje i za Moderna vakcinu, za koju postoje podaci da najbolje štiti i 6 mjeseci nakon druge doze.

Akcija u SCC tržnom centru jedan je od dobrih primjera kako, ako ima dovoljno vakcina, svaki potez koji građanima učini vakcine lako i blizu dostupnim ima dobar odziv. Za nadati se da će i drugi gradovi primijeniti ovu taktiku i da će se ovakve akcije ponavljati. Idući vikend ovakva akcija će biti u sarajevskom TC Bingo. Vakcinacije je moguća i za one koji nemaju zdravstveno osiguranje.

U narednom periodu se očekuje dolazak i Johnson&Johnson vakcine.

Treća doza: uskoro odobrenje u BiH

Također, uskoro se očekuje i odluka o odobrenju treće doze za sve one kojima je proteklo 6 mjeseci od primjene 2. doze vakcine. Treća doza će se davati prema prioritetima, prvo zdravstvenim radnicima koji su i najizloženiji, zatim svim onima starijima od 65 godina, pa onda za sve ostale, kako im prolazi 6 mjeseci.

Treća doza će se odobravati za Pfizer – naime još nigdje na svijetu nije odobrena treća doza neke druge vakcine osim Pfizer i Moderna. Najvjerovatnije i oni koji su primili neku drugu vakcinu, kada im prođe 6 mjeseci, primiće Pfizer.

Sudeći po svemu, AstraZeneca vakcina će biti sve manje zastupljena i primarna vakcine za zaštitu od COVID-19 biće Pfizer i Moderna.

Vakcinacije se u Federaciji nastavlja u domovima zdravlja, a u Republici u Banjaluci je jedna ambulanta pretvorena u vakcinalni punkt, a postoji i vakcinalni punkt u UKC RS te na Institutu za javno zdravstvo RS. Za ostale gradove u Republici Srpskoj, vakcinacija se vrši u domovima zdravlja ili regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG