Linkovi

Vakcina kompanije Novavax efikasna više od 90 posto


Vakcinu Novavax je lako čuvati i transportirati.
Vakcinu Novavax je lako čuvati i transportirati.

Američka kompanija Novavax objavila je u ponedjeljak da klinička ispitivanja faze 3 njene vakcine protiv Covid-19 pokazuju da je više od 90 posto učinkovita u prevenciji bolesti i pruža dobru zaštitu od varijanti Covida.

U saopćenju kompanije navodi se da je studija uključila 29.960 sudionika na 119 lokacija u Sjedinjenim Državama i Meksiku.

Vakcinu Novavax je lako čuvati i transportirati. U intervjuu za novinsku agenciju Associated Press, izvršni direktor Novavaxa Stanley Erck je rekao: "Mnoge od naših prvih doza ići će u zemlje s niskim i srednjim prihodima, i to je bio cilj za početak."

Glavni savjetnik Bijele kuće za pandemiju, Anthony Fauci, rekao je za Washington Post da je vakcina "zaista impresivna", rekavši da je u rangu s najefikasnijim vakcinama razvijenim tokom pandemije.

"Za svjetsku populaciju vrlo je važno imati još jednu vrlo efikasnu vakcinu za koju se u ispitivanju čini da ima dobar sigurnosni profil", rekao je Fauci.

Novavax planira da preda zahtjeve za hitno odobrenje u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama u trećem kvartalu 2021.

Kompanija navodi da je u mogućnosti da proizvodi 100 miliona doza mjesečno do kraja trećeg kvartala 2021. i 150 miliona doza mjesečno u četvrtom kvartalu 2021.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG