Linkovi

New York: Nevakcinisani ne mogu u restorane - to važi i za predsjednike


Brazilski predsjednik i njegovi saradnici jedu picu na ulici u New Yorku, 19. septembar 2021.
Brazilski predsjednik i njegovi saradnici jedu picu na ulici u New Yorku, 19. septembar 2021.

Šefovi država koji učestvuju na zasjedanju Generalne skupštine UN u New Yorku, a nisu vakcinisani, moraće da se zadovolje komadom pice na ulici umjesto večere u nekom od njujorških restorana.

Tako je prošao brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji nije mogao da uđe ni u jedan restoran u New Yorku, jer nije vakcinisan.

Bolsonaro, desničarski populista, sumnja u vakcine, a pred put u New York je poručio da je njegov imunitet dovoljno jak da se odbrani od koronavirusa.

Ministri u njegovoj vladi objavili su fotografiju na kojoj Bolsorano sa saradnicima jede komad pice na ulici u New Yorku. Njegove pristalice pohvalile su Bolsonarovu "jednostavnost".

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio apelovao je na svjetske lidere da se vakcinišu pred dolazak u New York na zasjedanje Generalne skupštine UN.

"Ako nećete da se vakcinišete, nemojte ni da dolazite", poručio je gradonačelnik.

Predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Abdulla Shahid rekao je da za predsjednike, premijere i diplomate iz 193 držve važi poseban sistem, odnosno da nisu u obavezi da pokažu dokaz o imunizaciji.

Pojedini predstavnici neće dolaziti u New York, a poslaće video obraćanje.

Zasjedanje će u utorak otvoriti brazilski predsjednik Bolsonaro.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG