Linkovi

Kineska vakcina Sinovac protiv COVID-19 manje efikasna nego što se očekivalo


AP/Ng Han Guan
AP/Ng Han Guan

U kasnim fazama ispitivanja u Brazilu pokazalo se da je kineska vakcina protiv COVID-19 od Sinovac djelotvorna 50.38%, što je gotovo 30% ispod početnih rezultata objavljenih prošle sedmice.

Instituto Butantan, istraživački institut sa sjedištem u Sao Paulu, odgovoran za razvoj vakcine i provođenje ispitivanja u ovoj zemlji, objavio je prošle sedmice da je vakcina imala 78% ukupnu efikasnost, istovremeno nudeći potpunu zaštitu od teških slučajeva infekcije.

Nova ispitivanja, u kojima je sudjelovalo 12.508 dobrovoljaca, pokazala su da je Sinovac vakcina i dalje 100% efikasna u blokiranju teških slučajeva.

"Ovo je efikasna vakcina", rekao je glavni istraživač Instituta Butantan Ricardo Palacios tokom konferencije za novinare u utorak. "Imamo vakcinu koja je u stanju kontrolisati pandemiju putem ovog očekivanog učinka, a to je smanjenje intenziteta bolesti."

Rezultati dolaze u trenutku u kojem je vlada predsjednika Jaira Bolsonara kritikovana zbog kašnjenja u uvođenju vvakcine.

Susjedne zemlje, poput Čilea s vakcinom Pfizer-BioNTech i Argentine s ruskom Sputnik V, započele su kampanje vakcinisana, dok Brazil još uvijek nema konkretan plan imunizacije sedmicu dana nakon što je ta zemlja premašila 200 000 smrtnih slučajeva od COVID-19.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG