Linkovi

FDA: Vakcina Johnson & Johnson spriječava teške slučajeve koronavirusa


(Foto: AP/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson)
(Foto: AP/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson)

Vakcina kompanije Johnson & Johnson, za koju je potrebna jedna doza, štiti protiv koronavirusa, pokazala je u srijedu analiza američkih regulatora. Time je otvoren put za konačnu odluku o upotrebi nove vakcine, koja je lakša za korištenje, u borbi protiv pandemije koronavirusa u SAD.

Naučnici američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) potvrdili su da je ukupna djelotvornost vakcine oko 66 posto u spriječavanju umjerenih i teških slučajeva COVID-19. FDA je takođe navela da je vakcina Johnson & Johnson - koja bi mogla da ubrza vakcinaciju zato što je potrebna samo jedna doza - bezbjedna za upotrebu.

Ovo je samo jedan korak u procesu evaluacije treće vakcine u SAD. Nezavisni savjetnici uprave u petak će raspravljati o tome da li su dokazi dovoljno snažni da se preporuči njena upotreba. FDA bi, na osnovu tih preporuka, trebalo da donese konačnu odluku za nekoliko dana.

Vakcina kompanije Johnson & Johnson testirana je na 44.000 ljudi u SAD, Južnoj Americi i Južnoafričkoj Republici. U različitim zemljama postoje različite, mutirane varijante koronavirusa i u analizi američkih regulatora upozorava se da nije jasno koliko je vakcina djelotvorna protiv svih sojeva.

Međutim, Johnson & Johnson je prethodno naveo da je vakcina efikasnija u SAD - 72 posto protiv umjerenih do teških slučajeva koronavirusa, u poređenju sa 66 procenata u Latinskoj Americi i 57 odsto u Južnoafričkoj Republici.

Međutim, u svim zemljama vakcina je bila veoma djelotvorna protiv najtežih simptoma, a rani rezultati istraživanja pokazali su da nije bilo hospitalizacija niti smrtnih slučajeva 28 dana poslije vakcinacije.

Mada ukupan procenat efikasnosti možda sugeriše da vakcina Johnson & Johnson nije toliko snažan kandidat kao konkurenti koji zahtijevaju dvije doze, sve vakcine protiv koronavirusa u svijetu se testiraju različito zbog čega ih je gotovo nemoguće uporediti.

Iako neće biti iznenađujuće ako se ispostavi da je dejstvo od jedne doze malo slabije nego od dvije, regulatori će odlučiti da li je to prihvatljivo da bi se vakcinisao veći broj ljudi.

Ako FDA odobri upotrebu Johnson & Johnson vakcine, to neće odmah značajno poboljšati zalihe u SAD. Očekuje se da će u prvoj nedjelji samo nekoliko miliona doza biti spremno za isporuku. Međutim zvaničnici kompanije saopštili su u Kongresu da očekuju da će obezbjediti 20 miliona doza do kraja marta i 100 miliona do ljeta.

Vakcinu te kompanije razmatraju i evropski regulatori i Svjetska zdravstvena organizacija. Širom svijeta, Johnson & Johnson planira da proizvede oko milijardu doza do kraja godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG