Linkovi

Regulatori EU podržali vakcinu Johnson & Johnson


Ampule sa vakcinom za kompanije Johnson & Johnson.
Ampule sa vakcinom za kompanije Johnson & Johnson.

Evropska agencija za lijekove (EMA) ustanovila je da postoji moguća veza između vakcine protiv koronavirusa kompanije Johnson & Johnson i pojave rijetke vrste krvnog uruška kod odraslih osoba koje su primile doze u Sjedinjenim Državama, ali je podržala vakcinu navodeći da je korist od nje veća od potencijalnih rizika.

Evropska regulatorna agencija saopštila je u utorak da je njen komitet za bezbjednost lijekova zaključio da upozorenje o neobičnim krvnim ugrušcima sa niskim vrijednostima trombocita mora da se doda na etikete vakcine, što se traži i od kompanije AstraZeneca.

Otkrića su zadala udarac Evropskoj uniji, koja nailazi na velike prepreke u svojoj kampanji vakcinacije, nakon što je nekoliko zemalja privremeno zaustavilo ili ograničilo upotrebu AstraZenecine vakcine zbog mogućeg stvaranja krvnih ugrušaka.

EMA je ustanovila da su se svi slučajevi stvaranja tromba dogodili kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, pretežno žena, u roku od tri nedjelje od vakcinacije jednom dozom vakcine Johnson & Johnson.

Kako je navedeno, dio procjene je zasnovan na svim dostupnim dokazima, među kojima je i osam prijavljenih slučajeva u SAD.

Agencija je dodala da se većina ugrušaka formirala u mozgu ili stomaku, kao što je slučaj i sa vakcinom AstraZenece, koja se trenutno proučava zbog sličnih problema sa nastankom tromboze.

"Jedno moguće objašnjenje za kombinaciju krvnih ugrušaka i niskih vrijednosti tromobocita je imuni odgovor, koji dovodi do stanja sličnog onog koje se ponekad viđa kod pacijenata koji se liječe heparinom", saopštila je EMA.

Rijetke pojave tromba

Američki zdravstveni regulatori su prošle nedjelje preporučili da se zaustavi upotreba Johnson & Johnson vakcine nakon što je šest žena mlađih od 50 godina razvilo rijetke krvne ugruške poslije vakcinacije. To je bilo šest prijavljenih slučajeva u više od 7 miliona doza vakcina datih u SAD od 13. aprila, saopštila je EMA.

Johnson & Johnson, koji je zaradio 100 miliona dolara od prodaje vakcina koronavirusa, odložio je slanje vakcina u Evropu ali se sprema da nastavi isporuke. Kompanija je saopštila da joj je cilj da dostavi 55 miliona doza EU, do kraja juna, u skladu sa ugovorom koji je sklopljen.

Vakcina Johnson & Johnson , koju je razvio njen ogranak Janssen, je jedna od četiri vakcine protiv koronavirusa čija je upotreba trenutno dozvoljena u Evropi.

XS
SM
MD
LG