Linkovi

Univerzitet Oxford: Treća doza AstraZenece stvara jak imunitet protiv Covida


Vakcina Oxford - AstraZeneca protiv Covid-19 (Foto: Courtesy image)
Vakcina Oxford - AstraZeneca protiv Covid-19 (Foto: Courtesy image)

Treća doza vakcine Oxford – AstraZeneca proizvodi snažan imunološki odgovor protiv Covida-19, saopštili su medicinski stručnjaci sa Univerziteta Oxford. 

Ta naučna institucija, u saradnji sa farmacetuskom kompanijom AstraZeneca, razvila je istoimenu vakcinu protiv koronavirusa.

Ukazali su i da za sada nema potvrda da je imunizacija dodatnom dozom potrebna, posebno imajući u vidu nestašice vakcina u pojedinim zemljama.

Studija Univerziteta Oxford pokazala je da treća doza vakcine pojačava imunološki odgovor antitijela, dok se imunizacija sljedećom može odložiti do 45 nedjelja nakon prethodne i takođe doprinosi jačanju imuniteta.

Andrew Pollard​, direktor Oxford vakcina grupe, izjavio je da je potrvđeno da vakcina koju je razvila pruža zaštitu od aktuelnih varijanti koronavirusa tokom dužeg vremenskog perioda što, kako je ukazao, znači da dodatne doze vakcina možda neće biti potrebne.

"Potrebno je da budemo u poziciji u kojoj bismo mogli dati dodatne doze ukoliko se ispostavi da je to neophodno – ali trenutno nemamo nijedan dokaz da bi to mogao biti slučaj. U ovom trenutku veliki broj građana Velike Britanije su kompletno imunizovani. Tako da davanje trećih doza, dok pojedine države još ne raspolažu vakcinama protiv koronavirusa, nije prihvatljivo", zaključio je Pollard.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je učinak vakcine AstraZeneca veći kada se druga doza daje nakon dvanaest – umjesto poslije četiri nedjelje.

Istraživanje je sprovedeno nad trideset dobrovoljaca koji su u periodu kasnijem od četiri nedjelje imunizovani drugom dozom vakcine i njih 90 koji su primili treću dozu. Učesnici nisu bili stariji od 55 godina.

Kako ukazuje agencija Reuters, istraživanje ublažava zabrinutosti da vakcine proizvođača AstraZeneca i Johnson & Johnson gube na snazi ukoliko je potrebna imunizacija dodatnim dozama – usljed rizika da tijelo neće proizvesti dovoljno jak imunu reakciju na koronavirus.

"Bilo je zabrinutosti da AstraZeneca neće moći da se koristi u režimu vakcinacije dodatnim dozama – što definitivno nije ono na šta podaci ukazuju", izjavila je autorica studije Teresa Lambe​ sa oxfordskog Instituta Jenner.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG