Linkovi

Vakcina AstraZenece odobrena za upotrebu u Velikoj Britaniji


FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of AstraZeneca logo in this illustration
FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of AstraZeneca logo in this illustration

Britanija je u srijedu postala prva država na svijetu koja je odobrila vakcinu protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2 koju su razvili Univerzitet Oxford i farmaceutska AstraZeneca dok se bori protiv velikog zimskog vala epidemije pod utjecajem nove, vrlo zarazne varijante virusa.

AstraZeneca je rekla da je odobrenje dato za režim s dvije doze te da je vakcina odobrena za hitnu upotrebu. Britanija je naručila 100 milioona dozaove vakcine.

"Vlada je danas prihvatila preporuku Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) da odobri vakcinu protiv COVID-19 Sveučilišta Oxford / AstraZeneca za upotrebu", priopštilo je ministarstvo zdravstva.

Objedinjeni rezultati ispitivanja vakcine pokazuju da je ukupna efikasnost bila 70.4%. Efikasnost je bila 62% za sudionike ispitivanja kojima su davane dvije pune doze, ali 90% za manju podskupinu kojoj je dato prvo pola doze, a zatim puna doza.

Istraživači su rekli da je bilo potrebno bolje istražiti režim niskih doza/visokih doza. AstraZeneca nije precizirala koji je režim doze odobren. Sastav vakcine i uputstvo za upotrebu će biti uskoro objavljeni, kada MHRA da preporuke.

Ovo je dobra vijest i za BiH jer se COVAX mehanizam od kojeg BiH ponajviše ovisi za nabavku vakcina, dosta oslonio na ovu vakcinu jer je mnogo lakša za rukovanje od Pfizerove. Međutim, BiH ipak ulazi i u EU mehanizam nabavke vakcina, što će znatno olakšati nabavku i imunizaciju u BiH.

Međutim, Evropska uprava za lijekove (EMA) najvjerojatnije neće moći odobriti AstraZeneca vakcinu protiv COVID-19 u januaru, rekao je zamjenik izvršnog direktora EMA, Noel Wathion.

"Nisu još ni podnijeli prijavu prema nama", rekao je Wathion u intervjuu za belgijski list Het Nieuwsblad koji je objavljen u utorak.

Evropski regulatori dobili su samo neke informacije o vakcini, rekao je Wathion.

"Ni dovoljno da opravda uslovna marketinšku licenca", rekao je. „Potrebni su nam dodatni podaci o kvalitetivakcine. A nakon toga, tvrtka se mora formalno prijaviti. "

To je učinilo manje vjerovatnim da bi odobrenje moglo biti dato sljedeći mjesec, rekao je Wathion.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG