Linkovi

Borba da se obezbijede vakcine za djecu nerazvijenog svijeta


Borba da se obezbijede vakcine za djecu nerazvijenog svijeta
Borba da se obezbijede vakcine za djecu nerazvijenog svijeta

Vodeću ulogu u promociji imunizacije za siromašnu djecu igra Fondacije Billa i Melinde Gates

Kombinacija državnog i privatnog koncorcijuma je zatražila od medjunarodnih donatora 3.75 milijardi dolara kako bi se obezbijedile vakcine koje mogu spasiti živote do 4 miliona djece diljem svijeta, do 2015. godine. Globalni savez za promociju Vakcinacija i Imunizacije se sastaje s potencijalnim donatorima na konferenciji koja se danas održava u Londonu.

Medjunarodne zdravstvene organizacije su saopćile da vakcine i imunizacija svake godine spase dva miliona život, a to bi se moglo udvostručiti, ako bi vakcine bile dostupne djeci u nerazvijenom svijetu.
U narednih 10 godina, Fondacija Billa i Melinde Gates, kao i Globalni savez za vakcinaciju i imunizaciju, poznat pod skraćenicom GAVI, se zajedno nadaju da će moći imunizirati veliki broj siromašne djece protiv infektivnih bolesti, i tako smanjiti stopu smrtnosti djece.


Kako bi se ubrzao progres u razvoju i isporuci vakcina, Fondacija Billa Gatesa je pozvala na novo Desetljeće Vakcina.

Nicole Bates je pri Gatesovoj Fondaciji, i kaže:

“Ukoliko ubrzamo napore u području otkrivanja, razvoja i isporuke vakcina, moći ćemo te vakcine obezbijediti siromašnim zemljama mnogo brže, i tako spasiti mnogo života, ljude učiniti zdravijim , pa i više od toga.”

Velike farmaceutske kompanije su objavile prošle nedjelje da će obezbijediti osnovne vakcine po smanjenim cijenama za najnerazvijenije zemlje svijeta.


Doktori kažu da osiguranje vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, hepatitisa B, i tzv. hemofilične influenze tipa B, će spasiti 6 miliona života do 2020. godine.


Organizacija GAVI će platiti da ove vakcine stignu u 72 zemlje. David Ferreira kaže da u nekim slučajevima cijena može biti smanjena i za 67 posto po dozi.

"Nevjerovatno je važno da se prilagode cijene ovih vakcina tako da istinski bude prijemčive , da ih ljudi mogu priuštiti, te da konačno tržište osnovnih vakcina za djecu ne bude privilegija samo bogatog svijeta."

Stručnjaci kažu da ovo košta izmedju 500 miliona i jedne milijarde dolara, kako bi se nove vakcine izbacile na tržište. Cijena medjutim ide gore kada i ukoliko neka bolest ili bakterija razvija nove, do tada nevidjene vrste.


Jedna nova studija pokazuje da vakcine ne samo da spasavaju na milione života, nego i milijarde dolara u tretmanima, te gubitku ekonomske produktivnosti.
Ranije je Svjetska Zdravstvena Organizacija procijenila da je eliminiranje velikih boginja koštalo oko 300 miliona dolara , medjutim godišnja ušteda od toga što nema više borbe s tom teškom bolešću iznosi oko jedne milijarde.

No, kritičari kažu da aranžmani organizacije GAVI nisu održivi. David Ferreira iz GAVI- ja se ne slaže i objašnjava zašto:

"Zemlje u razvoju polako napreduju i jako je važno da u dogledno vrijeme budu u stanju same provoditi imunizaciju, i druge razvojne programe, te da budu u mogućnosti da to sami i plate."

Vlade i privatni sektor sve više udružuju snage da obezbijede vakcine za široko tržište. Vakcine protiv meningitisa A i upale pluća su sada na raspolaganju siromašnim zemljama za manje od 50 centi po dozi.
Iz GAVI-ja kažu da medjutim dodatne vakcine mogu stići tek nakon što se osiguraju dodatni fondovi.
XS
SM
MD
LG