Linkovi

Uzgajivači marihuane u Kaliforniji plaše se proizvodnje 'na veliko'


Uzgajivači marihuane u Kaliforniji plaše se proizvodnje 'na veliko'
Uzgajivači marihuane u Kaliforniji plaše se proizvodnje 'na veliko'

Nova uredba u Oaklandu dozvolila bi uzgoj marihuane na veliko što bi moglo priskrbiti milijune dolara u porezima i stvoriti stotine novih radnih mjesta. No, trenutni uzgajivači se plaše da bi ih konkurencija 'velikih' izbacila iz posla

Nakon što su odoljeli saveznim tužbama i konkurenciji narko-kartela, pred uzgajivačima medicinske marihuane u Kaliforniji nalazi se nova prijetnja. Naime, u gradu Oaklandu mogao bi se uskoro po prvi put dozvoliti uzgoj marihuane na velikim površinama. Ukoliko se usvoji, ovaj bi zakon mogao priskrbiti milijune dolara u porezima i stvoriti stotine novih radnih mjesta. Međutim, sadašnji uzgajivači marihuane strahuju da bi ih to moglo izbaciti iz biznisa.

Grad Oakland u Kaliforniji korak je bliže ka naslovu ‘glavnog grada u uzgoju marihuane’ u Sjedinjenim Državama, nakon što su gradske vlasti predložile izdavanje dozvola za uzgoj medicinske marihuane na veliko. Grad predviđa izdati četiri dozvole uzgajivačima koji su voljni platiti 200 tisuća dolara godišnje i do osam posto bruto prodaje u porezima.

Jedan od podnositelja zahtjeva za dozvolu je iGrow Superstore. Ta prodavaonica nudi gotovo sve što je potrebno za uzgoj marihuane. Suvlasnik Derek Peterson planira proizvesti do 10 tona marihuane godišnje, ukoliko grad odobri njegov zahtjev: "Kalifornija je izvrsno organizirala prodajna mjesta i način prodaje. No, nikad do sada nije se raspravljalo o uzgoju i transportu marihuane."

Iako ova uredba još nije usvojena, zbog vjerojatnosti da bi mogle biti izdane dozvole za uzgoj neograničenih količina marihuane mnogi su uzgajivači pozelenjeli od zavisti.

Stephen DeAngelo direktor je Zdravstvenog centra Harborside, najveće zdravstvene ustanove u kojoj se izdaje marihuana u Sjedinjenim Državama: "Ako se dozvole izdaju samo velikim uzgajivačima, onda će svi manji uzgajivači postati nezakoniti i biti prisiljeni na zatvaranje što znači da neće više moći zarađivati za život."

Derek Peterson, međutim, s tim se ne slaže. On vjeruje da bi lokalne dozvole mogle stvoriti veliki prihod gradu i smanjiti kriminal vezan uz male uzgajivače, prvenstveno provale u domove i pljačke, požare i nesigurne uvjete. Nove lokacije bit će sagrađene po tehničkim standardima, u suradnji s električarima, građevinarima i arhitektima, kaže on.

No, Stephen DeAngelo razvoj industrije marihuane uspoređuje s lokalnom industrijom vina: "Ljude koji kažu da je jedini način organiziranja ove industrije uvođenje velikih tvornica pitao bih kako bi izgledala vinska regija Napa County da u njoj ima samo četiri ogromna industrijska vinograda. To ne bi bila tako živopisna industrija, i mislim da isto vrijedi za marihuanu."

Gradsko vijeće Oaklanda trebalo bi izglasati ovaj prijedlog do kraja mjeseca. No, najveći izazov mogao bi stići u studenom kad će se kalifornijski glasači izjasniti o tome treba li ozakoniti posjedovanje i rekreacijsku uporabu marihuane koja nije predviđena za medicinske svrhe.

XS
SM
MD
LG