Linkovi

Uzbunjivačica upozorila na propuste u Bijeloj kući


Ivanka Trump i njen suprug Jared Kushner na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu (arhivski snimak)
Ivanka Trump i njen suprug Jared Kushner na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu (arhivski snimak)

Uzbunjivačica javnosti iz Bijele kuće ide pred Kongres sa ozbiljnim optužbama oko bezbjednosnih procjena. Tvrdi da je najmanje 25-oro ljudi, uključujući dvoje visokih zvaničnika, prošlo bezbjednosnu procjenu iako su njihove već njihove prijave za posao bile odbačene.

O tome se oglasio i predsjednikov zet, visoki savjetnik u Bijeloj kući, Jared Kushner. Sasvim iznenada, Jared Kushner u defanzivi. Na Fox Newsu u odgovarao je o bezbjednosnim procenama.

“Ne mogu da komentaišem procese u Bijeloj kući, ali ono što mogu da kažem je da za dvije godine koliko sam ja ovdje, bio sam optuživan za sve i svašta, a sve se pokazalo kao netačno”, kazao je Kushner.

Izuzetno rijedak intervju zeta američkog predsjednika i to odmah nakon zapanjujućih tvrdnji uzbunjivačice iz Bijele Kuće.

Tricia Newbold, žena koja već 18 godina izdaje potvrde o bezbjednosnoj procjeni za visoke zvaničnike Bijele kuće, rekla je Kongresu da su najviši zvaničnici administracije odobrili bezbjednosne potvrde za najmanje 25 ljudi čiji su zahtijevi prvobitno bili odbijeni, uz razloge, kao šti su “strani uticaj, konflikt interesa, zabrinjavajuće ponašanje, finansijski problemi, upotreba droge i kriminalna djela".

Ona kaže da se odluke nisu donosile u najboljem interesu nacionalne bezbjednosti.

Bijela kuća
Bijela kuća

Demokrate ne kriju bes. “Da se razumijemo, ovo je Bijela kuća, nije neka prodavnica, ovdje pričamo o ozbiljnim stvarima”, kaže Gerry Connolly kongresmen iz Virginije.

Newbold je takođe rekla da u Bijeloj kući trenutno rade dva visoka zvaničnika kojima su prvo odbijene, pa date bezbjednosne dozvole. Dokument Odbora za nadzor sa njenim tvrdnjama ne navodi imena, ali je ranije ove godine, predsjednik Trump rekao da se ni na koji način nije miješao u proces procjene svoga zeta. Ipak New York Times navodi da je samo par dana poslije toga, Trump naredio da Kushner prođe bezbjednosnu procjenu.

Ivanka Trump, kćerka predsjednika Trumpa i visoka savjetnica u Bijeloj kući (arhivski snimak)
Ivanka Trump, kćerka predsjednika Trumpa i visoka savjetnica u Bijeloj kući (arhivski snimak)

“Predsjednik nije imao nikakve veze sa dozvolom meni, niti mom mužu. Nikakve!” ističe Ivanka Trump.

Republikanci kažu da samo četvoro ili petoro od 25 zvaničnika imaju neke ozbiljne razloge da ne prodju bezbjednosnu procjenu i kažu da je njen napad stranački motivisan. Inače ona je u Bijeloj kući radila i u demokratskoj i republikanskoj administraciji.

XS
SM
MD
LG