Linkovi

Uzavrele emocije pred referendum u Škotskoj


Bilbord sa porukom za nezavisnost postavljen na obali Aberdina u severnoj Škotskoj.
Bilbord sa porukom za nezavisnost postavljen na obali Aberdina u severnoj Škotskoj.

Dok debata o budućnosti Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu ulazi u završnicu pred referendum, ankete pokazuju da je razlika i dalje suviše tesna da bi mogao da se predvidi ishod. Nova grupa birača mogla bi da odigra značajnu ulogu u krajnjem rezultatu referenduma.

Lažni granični prelaz, podignut na mestu gde veliki autoput iz Engleske ulazi u Škotsku, izazvao je pometnju medju turistima.

Neki od nas su Škoti, neki su Englezi. Debati je bilo potrebno malo humora, pa smo pomislili da možemo da se našalimo”, kaže Džon Parker Li, organizator akcije.

Medjutim, ova šala aludira na temeljna pitanja koja se ovih dana postavljaju. London je upozorio da će možda uvesti prave granične prelaze.

Britanska vlada navodi da nezavisna Škotska možda neće moći da koristi funtu. Kampanja za nezavisnost insistira da je ta valuta podjednako škotska koliko je i engleska. Neki analitičari kažu da bi glas za nezavisnost doveo do pada vrednosti funte na medjunarodnim berzama.

Britanski nuklearni arsenal je baziran u Škotskoj. Parlamentarci koji se zalažu za nezavisnost kažu da bi ga preselili južno od granice.

U govoru koji je održao početkom nedelje, britanski premijer Dejvid Kameron apelovao je na birače pozivajući se na istorijske i emotivne veze.

“Kada bi se narod Škotske sada odvojio, to bi bilo kao da dugo i mukotrpno gradite kuću, a onda izadjete kroz vrata i bacite ključ.”

Analitičari kažu da ovaj strasni ton odražava šok zbog sve tešnjih rezultata istraživanja javnog mnjenja – i svest o tome koliko bi dubok efekat škotska nezavisnost ostavila na celu Britaniju.

Škotski premijer Aleks Salmond – koji predvodi kampanju za nezavisnost – kaže da je Dejvid Kameron uzdrman rezultatima anketa.

“U suštini, u mom prisustvu je rečeno da Kameron ne želi da izgubi Škotsku kao što je Džordž III izgubio Ameriku. Ali Škotska je nacija, ona nije imovina koja može da se izgubi ili pronadje.”

Celu debate analizira nova grupa birača: prvi put u Britaniji, 16-godišnjaci i 17-godišnjaci će imati pravo glasa.

U kafeu Ivnernseki, na vetrovitoj obali Aberdina, prijatelji Erin i Martin, oboje 16-godišnjaci, iznose različita mišljenja.

“Oni nemaju statistike da podupru bilo šta što kažu. Kao da poručuju – glasajte za, a onda ćemo sve da usput rešimo", primećuje Erin Fajf Mekvilijam, koja je pristalica Unije.

Ja sam za nezavisnost jer mislim da Škotskoj najbolje mogu da upravljaju oni koji žive I rade ovde, a uz ovlašćenja koja bi donela nezavisnost, mogli bismo da izaberemo vladu koja će da sprovodi političke odluke koje smo ih mi ovlastili da sprovode”, kaže njen drug Martin Klous.

Ostatak Ujedinjenog Kraljevstva – Engleska, Vels i Severna Irska – ne glasaju o sudbini Škotske. Ankete pokazuju da velika većina želi da Škotska ostane sa njima. U Londonu je u ponedeljak održan miting podrške jedinstvenoj Britaniji. Rezultati škotskog referenduma mogli bi da budu poznati već u petak rano ujutru.

XS
SM
MD
LG