Linkovi

Uz konferenciju UN-a o klimatskim promjenama: duboki raskol između onoga što znaju znanstvenici i onoga što je poznato javnosti


Uz konferenciju UN-a o klimatskim promjenama: duboki raskol između onoga što znaju znanstvenici i onoga što je poznato javnosti
Uz konferenciju UN-a o klimatskim promjenama: duboki raskol između onoga što znaju znanstvenici i onoga što je poznato javnosti

Na skupu u Cancunu, vjerojatno se neće spominjati ni skeptici ni kritičari; za one koji su tu, vrijeme za debatu je prošlo, a došlo je vrijeme za akciju

U Cancunu, u Meksiku, održava se konferencija Ujedinjenih Naroda o klimatskim promjenama, o kojima znanstvena rasprava još uvijek traje. Velika većina znanstvenika je u suglasju oko glavnih pitanja, vezanih uz klimatske promjene, no javnost je i dalje zbunjena i podvojenih stavova.

Klimatske su promjene postale polarizirajuća tema. S jedne strane su oni koju se slazu s općim konsenzusom da planet postaje sve topliji te da je uzrok tome u velikoj mjeri izgaranje fosilnih goriva. S druge strane su oni koji odbacuju cijelu postavku ili barem neke njene dijelove. Ponekad ta debata dobiva skoro religijske prizvuke, s pravovjernicima i nevjernicima i hereticima.

Američki su mediji takodjer uhvaćeni u tu debatu. Većina glavnih medijskih kuca se koncentrira na globalno zatopljavanje, dok se konzervativni mediji usredotocavaju na mišljenja znanstvenih i političkih skeptika.

List Los Angeles Times je izvijestio ranije ovog mjeseca da je organizacija pod nazivom Američka geofizička unija počela s kampanjom organiziranog suprotstavljanja konzervativcima u Kongresu Sjedinjenih Država. Medjutim, ta se nepolitička udruga protivi takvoj karakterizaciji njihovih pokušaja sirenju osviještenosti o tom pitanju.

Jedan od vodećih znanstvenika koji predvode te pokušaje, John Abraham, sa sveucilista St. Thomas u St. Paulu u saveznoj državi Minnesoti, tvrdi da se on želi ograditi od stranačkih rasprava: "Zelim povratiti civiliziranost u ovu diskusiju. Ako se upustimo u zlonamjerne napade na naše kolege, ili izmedju znanstvenika i javnosti, svi ćemo biti na gubitku."

John Abraham kaze da ova skupina znanstvenika želi pružiti točne informacije i perspektive, bez da se istovremeno napadaju skeptici. Medjutim, dodaje da političari i medijski komentatori koji nazivaju klimatske promjene lažnima time zavaravaju javnost.

On navodi da zajedno s drugim znanstvenicima, uključenim u projekt, pokušava pružiti točnu procjenu veličine te prijetnje: "Devedeset sedam posto trenutno aktivnih klimatologa vjeruje da ljudska rasa uzrokuje zatopljenje, te da problem postoji. Ako odete pitati ljude po ulici oni bi vjerojatno bili podijeljenih mišljenja, oko pola-pola. Dakle postoji duboki raskol izmedju onoga sto znanstvenici znaju, i onoga sto zna javnost. Nas je cilj premostiti taj raskol."

Medjutim, na mišljenje javnosti takodjer utječe manjina klimatologa koji dovode u pitanje tvrdnju da bi globalno zatopljenje bila katastrofalna stvar. Jedan od tih skeptika je John Christy sa sveucilista Alabame u Huntsvilleu: "Znanost nije natjecanje u popularnosti, cilj znanosti je doći do točnih podataka pomoću stvaranja statističkih modela koji se onda testiraju. Mi smo pronašli da ti njihovi modeli ne odgovaraju stvarnosti, te da se stvarnost ne kreće u nekakvom katastrofalnom pravcu."

Christy je od medju onima koji tvrde da su ponudjena rješenja za zaustavljanje zatopljenja uglavnom nerealna. Prema njemu, za sad postoji mali broj učinkovitih alternativa energentima na bazi fosilnih goriva, te da se istovremeno potražnja za energijom povećava, posebice u siromašnim zemljama.

"Živio sam u Africi i radio s ljudima koji su ekstremno siromašni. Mislim da ce se vidjeti kako će svjetski apetit za energijom rasti i rasti. Energija na bazi fosilnih goriva je najjeftinija. Bez obzira kakvi su zaključci skupova kao sto je ovaj u Cancunu, neminovno ce doći do povećanja ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu," kaže Christy.

Takve rijeci ljute one koji su mišljenja da ce klimatske promjene uzrokovati drastični rast razine mora, te možda dovesti i do uništenja civilizacije. Zbog toga se na sastanku u Cancunu najvjerojatnije neće ni spominjati skeptici i kritičari. Za one koji se tu okupljaju, vrijeme za debatu je prošlo, a došlo je vrijeme za akciju.

XS
SM
MD
LG