Linkovi

Usvojena nova metodologija pristupa EU


Oliver Varhelyi, komesar za proširenje EU

Kolegij komesara EU usvojio je u srijedu, 5. februara novu metodologiju procesa pristupanja EU čija je svrha da se ponovo uspostavi vjerodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) prenosi RSE.

Na konferenciji za novinare u Briselu, Varhelji je rekao da bi zemlje članice EU trebalo da odobre novu metodologiju prije Samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu, u maju, parlalelno sa pokretanjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Varhelji je rekao da se revidirana metodologija pristupnih pregovora sa EU kao "prvi element nove strategije koji je predstavila nova Evropska komisija" zasniva na četiri osnovna principa: kredibilitetu, jačem političkom vođstvu, dinamici i predvidivosti.

"To su načela kojima želimo da osiguramo da proces bude vjerodostojniji, dinamičniji i snažnije politički vođen", rekao je Varhelji.

Vladavina prava uslov svih uslova

Umjesto odvojenih poglavlja, novom metodlogijom pregovori će se odvijati u tematskim klasterima.

Evropski komesar je objasnio da zemlje kandidati treba da ispune sva početna mjerila u poglavljima koji su obuhvaćeni u istoj grupi da bi potom mogao da se otvori tematski klaster. Međutim, ključni uslov za napedak u bilo kojem klasteru jeste vladavina prava, odnosno poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena prva a zatvorena posljednja.

Eksperti evropske komisije su objasnili vladavina prava ostaje uslov "sine qua non", što praktično znači da će nazadovanje ili nenapredovanje u ovoj oblasti negativno uticati na bilo koje drugo poglavlje koje ne mora da bude direktno povezano sa vladavinom prava.

Evropski komesar je objasnio da ne znači da napredak koji države naprave neće biti nagrađen, ali da će mjere biti puno strože u slučaju da zemlje ne pokažu progres.

"To bi mogla biti obustava financijskih sredstava ili ponovno otvaranje pregovora o već zatvorenim poglavljima. Ili možemo obustaviti pregovore u nekim oblastima, ili možemo obustaviti čitave pregovore, u zavisnosti od toga o kakvom se slučaju radi", izjavio je komesar Varhelji.

Srbija i Crna Gora, budući da su počele pregovore sa EU, moći će birati da li će se nova metodologija odnositi i na njihove zemlje.

XS
SM
MD
LG